Storbritanniens flagga vajar, i bakgrunden ser man Big Ben
De regionala parlamentet måste ha ett inflytande över brexit, anser Wales och Skottlands ledning. Foto: Daniek Leal-Olivas/TT

Beslut om brexit kan få konsekvenser

De regionala regeringarna har argumenterat
1:26 min

I Storbritannien har det i dag hållits förhandlingar i Högsta domstolen om huruvida regeringen själv får lämna in ansökan om utträde ur EU, eller om det måste vara ett beslut av parlamentet.

Domen kan få vittgående konsekvenser.

Splittring hotar Storbritannien – i dag har de regionala regeringarna för Skottland och Wales argumenterat för att det måste vara ett parlamentsbeslut.

– Wales regering är inte här för att försöka stoppa brexit, utan för att de konstitutionella frågorna som står på spel är mycket mer än brexit, sa Wales advokat Richard Gordom inför högsta domstolen i dag.

Richard Gordom argumenterade för att det brittiska parlamentet måste besluta om brexitansökan, det kan inte regeringen göra själv.

De regionala parlamenten i Skottland, Nordirland och Wales har stort självbestämmande. Viktiga politikområden har delegerats från centralmakten.

Både Wales och Skottlands ledning hävdar, att ett utträde ur EU är en fråga som förändrar så mycket, att de regionala parlamentet måste ha ett inflytande.

Det är den brittiska regeringen som överklagat beslutet i en lägre rätt till högsta domstolen. Regeringen hävdar, att de kan lämna in en utträdesansökan själv med stöd av det som kallas det kungliga privilegiet, det vill säga en rest från medeltida lagstiftning, som gällde kungar och drottningars befogenheter, men som i modern tid har överförts till regeringen.

En majoritet av parlamentsledamöterna var för att stanna kvar i EU. Men inget parti argumenterar för att gå emot folkomröstningsresultatet. Däremot verkar det finnas majoritet i parlamentet för att sätta gränser för hur ett utträde ska gå till.

Högsta Domstolens avgörande väntas en bit in i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".