Mikael Damberg och Helene Hellmark Knutsson. Till höger en modell av Nobel Center.
Mikael Damberg och Helene Hellmark Knutsson. Till höger en modell av Nobel Center. Foto: Stina Stjernkvist

KD anmäler ministrarna till KU

Riksdagsledamoten: Ska pröva om det är förenligt med grundlagarna
0:27 min

Kristdemokraterna KU-anmäler näringsminister Mikael Damberg och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Anledningen är att regeringen förra veckan meddelade Stockholm stad att staten ska bidra med 40 miljoner om året för driften av planerade Nobel Center, trots att bygget fortfarande inte fått klartecken.

Kristdemokraternas riksdagsledamoten Stefan Svanström lämnade in anmälan till Konstitutionsutskottet.

– Jag vill helt enkelt att KU ska pröva om det är förenligt med grundlagarna att ministrar får föregå beslut som ligger under prövning. Beslutet om att bygga Nobel Center har överklagats och detaljplanen ligger nu hos Länsstyrelsen som är en myndighet under regeringen, säger Stefan Svanström.

Varken Mikael Damberg eller Helene Hellmark Knutsson vill kommentera anmälan enligt deras pressekreterare.

– Mycket talar för att när Länsstyrelsen sagt sitt så kommer det här bli en rättssak. Det finns bestämmelser om att statsråd inte ska föregå prövningar i oberoende myndigheter och domstolar i sina beslut, säger Stefan Svanström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".