Barn med fotboll framför tältläger.
1 av 2
FN:s flyktingfond UNHCR bygger nya tältläger eftersom de som finns redan är fulla. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Kvinna framför en tältöppning.
2 av 2
Paige Bankey, frivilligarbetare vid fronten. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Fler flyr från Mosul

Kvinnor överrepresenterade bland de som flyr
2:35 min

De senaste två dagarna har antalet människor som flyr ökat snabbt. Enligt internationella migrationsorganisationen IOM har omkring 90 000 redan flytt.

– Igår kom det 230 till 240 internflyktingar till vår mottagningsenhet vid fronten. Det är en kraftig ökning mot för bara några dagar sedan då det kom mellan 40 och 60 flyktingar per dag, säger Paige Bankey som jobbar för en frivilligorganisation vid fronten mot nordöstra Mosul.

Hon är den första förutom de militära styrkorna som möter flyktingarna. Situationen är likadan vid de andra frontavsnitten. Fast på många håll mer omfattande, särskilt vid de större fronterna. Efter att flyktingströmmen tycktes minska för bara några dagar sedan ökar den nu rejält.

De flyktingar jag pratat med säger att de antingen är rädda för striderna eller tvingas fly eftersom mat, färskt vatten och andra förnödenheter tagit slut.
Men det är förenat med livsfara att fly. Vi träffade igår vittnen som sett IS öppna eld, urskillningslöst mot grupper av människor som försökt fly. Hur de mördats med automatvapen och granatkastare.

Och det finns en grupp som är överrepresenterad bland de flyende – kvinnor.

– Många av kvinnorna har liknande berättelser. Männen har blivit dödade av IS så de tvingas fly ensamma eller ibland bärandes på små barn, säger Paige Bankey.

FN:s flyktingfond UNHCR bygger nya tältläger för att kunna hysa alla internflyktingar, de befintliga är redan fulla. Samtidigt undersöker man platser att bygga ytterligare läger på och förbereder ett värsta scenario med 1,2 miljoner internflyktingar i vinter.

Att det nu sker en ökning igen kommer inte som en överraskning, varken för FN eller för frivilligorganisationerna vid fronten.

– Vi är förberedda, vi hade förväntat oss det här och vi har hört från våra kontakter att antalet flyktingar skulle öka så de senaste dagarna har vi väntat på ökningen.

Men tajmingen för ökningen är dålig, vintern har kommit med temperaturer under noll, det är inte lätt att hjälpa alla i tid och vid fronterna kan människor tvingas spendera nätter under bar himmel i väntan på att de ska säkerhetskontrolleras.

Relaterat

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".