Tillträdande presidenten Donald Trump och Andy Puzder.
Foto: Carolyn Kaster/AP

Trump utser fackkritiker till minister

Trumpanhängare applåderar
2:03 min

I USA fortsätter Donald Trump att tillsätta ministrar och myndighetschefer. Hans anhängare applåderar de okonventionella namnen, medan Trumps kritiker blir allt mer skeptiska.

Till exempel är den person som Trump nominerat som sin arbetsmarknadsminister, en VD för en snabbmatskedja som profilerat sig bland annat genom att vara starkt emot fackföreningar, och mot kravet på en höjd minimilön i USA.

Donald Trump förklarade i Iowa i natt att de han nu nominerar alla ska jobba för att förbättra USA.

Som snabbmatskungen Andy Puzder, som om senaten ger grönt ljus, blir arbetsmarknadsminister.

Han är en i raden som Trump de senaste dygnen utsett, som utmärkt sig för att öppet ha kritiserat verksamheten vid de departement och myndigheter de nu ska styra.

Puzder är ingen vän av fackföreningar eller arbetarskyddslagar och har varit en högljudd kritiker av höjda minimilöner, något som anställda i just snabbmatsbranschen kämpat hårt för de senaste åren.

Och den uttalade klimatskeptikern och fossilbränsleförespråkaren Scott Pruitt, ska ta hand om den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA, vilket stämmer väl med att att Trump lovat att antingen avskaffa eller starkt begränsa gällande miljölagar.

Mönstret av en helt ny sorts politik är tydligt och helt i linje med Trumps tidigare nomineringar, till exempel de av utbildnings- och bostadsministrar.

Alla utnämningar visar att USA:s nästa president vill vända upp och ner på gällande sanningar och rådande politik, vilket ju är precis vad han lovade under valkampanjen.

Trumps kritiker och ledande demokrater säger för sin del att särskilt de senaste utnämningarna är lika illa som att sätta rävar att vakta hönshus.

Ett annat mönster för Trumps toppnamn är att det är ovanligt gott om före detta höga militärer. Tre stycken har det hittills blivit - den nationelle säkerhetsrådgivaren, försvarsministern, och chefen för departementet för inrikes säkerhet.

Och minst ytterligare tre tidigare generaler förekommer i diskussionerna, vilket fått skeptiker att ställa frågan hur många militärer ett civilt styre i en västerländsk demokrati egentligen tål.

Relaterat

Mer om USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".