Tusentals flyr efter massaker i Kenya

En våldsvåg skakar Kenya. I tisdags skedde en massaker, då ett 70-tal människor, flera av dem barn, slaktades av okända gärningsmän beväpnade med knivar och skjutvapen. Sedan dess befinner sig tusentals människor på flykt.

– Det har varit en våldsam vecka i distriktet, säger Allan Kisiak, politisk reporter på East African Standard, Kenyas äldsta dagstidning.

Angrep kvinnor och barn
Angriparna slog till på morgonen. De drev iväg boskap, satte eld på hus, och drog sig inte för att ge sig på kvinnor och barn, berättar Allan Kisiak.

– Hundratals beväpnade män omringade i tisdags skolan i byn Turbi, och öppnade eld mot småbarn på väg till dagens första lektion.

Regeringen i Nairobi skyller den mordiska räden, som följts av ett par mindre våldsutbrott, på en lokal konflikt om vatten och betesmark mellan två klaner.

Men i medierna spekuleras det om att räden kan ha en koppling till det gerillakriget i grannlandet Etiopien, ett krig som utkämpas mellan rebellgruppen Oromos Frihetsfront och etiopiska trupper.

Männen försvunna
Trots att 2000 soldater och ett stort uppbåd poliser flugits och bussats till nordöstra Kenya, har hittills ingen av de hundratals, kanske uppemot tusentalet, männen bakom tisdagens attack gripits.

De tycks ha gått upp i rök i gränstrakterna mellan Kenya och Etiopien.

– Politiska och religiösa ledare i Kenya fördömer våldet, men många anklagar också regeringen för att bära en del av ansvaret, säger Allan Kisiak.

Regeringen har, menar man, negligerat den oroliga landsbygden i nordöstra delen av landet, där det i vanliga fall inte finns poliser överhuvudtaget.

Jesper Huor
jesper.huor@sr.se