Geert Wilders i domstol rättar till slipsen
Geert Wilders under tidigare rättegångsförhandlingar. Foto: Peter Dejong/AP Photo.

Wilders döms för diskriminering

Wilders var inte på plats
1:04 min

Den nederländske politikern och högerpopulisten, Geert Wilders dömdes idag för uttalanden han gjorde vid en demonstration för två år sedan.

Det var under en demonstration 2014 som Wilders ska ha hetsat åhörarna mot Marockaner som bor i landet och de tre domarna i domstolen kallar uttalandena oacceptabla.

Men samtidigt avstår de från att utdöma något straff. Han döms inte heller för den allvarligare åtalspunkten hets mot folkgrupp men för diskriminering och förolämpning av grupp. Åklagaren hade krävt att han dömdes till 5000 euro, ungefär 50 000 kronor i böter.

Han själv närvarade inte i rättssalen där domen lästes upp och hans advokat meddelade att Wilders kommer att göra ett videouttalande under dagen där han kommenterar domen. Wilders har redan meddelat på twitter att han tänker överklaga och kallar domen galen. Inför rättegången sa Wilders att oavsett vad utslaget blir så förändrar det ingenting för honom och hans parti.

Wilders parti Frihetspartiet är just nu största parti i opinionsundersökningarna inför parlamentsvalet som hålls den 15 mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".