Dansk Folkepartis talesperson i Eu-frågor Kenneth Kristensen Berth
Dansk Folkepartis talesperson i Eu-frågor Kenneth Kristensen Berth. Foto: Jens Dresling/TT

Dansk Folkeparti vill skjuta mot båtflyktingar

Uttalandet möts både av ris och ros
1:22 min

I Danmark har det invandringsfientliga partiet Dansk Folkeparti hamnat i blåsväder efter att ha föreslagit att EU borde skjuta mot båtflyktingar på väg över Medelhavet. Men utspelet får också stöd.

"Du får inte seglar över den här territorialgränsen, och om du gör det blir du antingen beskjuten eller tvingad tillbaka", sa Dansk Folkepartis talesperson i EU-frågor Kenneth Kristensen Berth i dansk TV nyligen.

Han syftade på de flyktingar och migranter som fortsätter att komma över Medelhavet till Italien och Grekland.

Programledaren försäkrar sig om att han hört rätt, och Kristensen Berth bekräftar och tillägger att man måste göra vad som måste göras för att säkra EU:s yttre gräns.

Strax efteråt ändrar sig Kenneth Kristensen Berth och säger att han bara pratade om varningsskott.

Uttalandet har fått stöd från partiledningen men fördömanden har strömmat in från alla andra politiska håll.

Jakob Elleman Jensen från borgerliga regeringspartiet Venstre säger om sitt stödparti Dansk Folkeparti att de förmodligen inte vet vad varningsskott innebär – att man då också ska vara beredd att skjuta på riktigt.

Men idag får Dansk Folkeparti stöd. I tidningen Ekstra Bladet menar ledarskribenten Mads Kastrup att partiet är något på spåren. 

"EU har lovat medlemsländerna att skydda den yttre gränsen, och till det krävs maktutövning och att man kan visa att man menar allvar", skriver han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".