Fotboll
Nästan alla utsatta är män och de var mellan 7 och 20 år gamla när övergreppen ska ha skett. Credit: Vegard Wivestad Grøtt / TT

Anklagelser om sexövergrepp inom brittisk fotboll

Polisen uppger att det finns 350 offer
1:22 min

Brittisk polis som utreder sexuella övergrepp har meddelat att 83 fotbollstränare och ledare är misstänkta för sexuellt utnyttjande av barn och ungdomar.

Det var för tre veckor sedan som det före detta fotbollsproffset Andy Woodward berättade att han blivit sexuellt utnyttjad som ung spelare. Fler än 20 tidigare spelare har sedan dess vittnat öppet om övergrepp och nu har totalt 350 personer anmält att de blivit sexuellt utnyttjade som barn av personer inom brittisk fotboll.

Övergreppen ska ha skett på alla nivåer - från elitligan till amatörlag - enligt Storbritanniens National Police Chiefs' Council, NPCC.

Uppgifterna kommer dels från en hjälplinje som NPCC lanserade 2014 och dels från Operation Hydrant - en nationell instans som koordinerar utredningar av tidigare sexövergrepp inom olika brittiska institutioner.

Nästan alla som anmält att de blivit utsatta på brittiska fotbollsklubbar är män och de var mellan 7 och 20 år gamla när övergreppen ska ha skett.

Enligt polismästaren Simon Bailey agerar poliser runtom Storbritannien snabbt på sexövergreppsanklagelser och de samarbetar också med Fotbollsförbundet som nu ska lansera en egen utredning.

De som anmält brotten har nämnt totalt 98 fotbollsklubbar men alla är inte under utredning, enligt polisen. Hittills har två män ställts till svars för övergreppen medan flera av tränarna som misstänkts är döda, rapporterar TT.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".