Thomas Hellgren, chef för polisens underrättelsesektion i Dalarna.
Thomas Hellgren, chef för polisens underrättelsesektion i Dalarna, säger att det finns en våldspotential hos många av medlemmarna. Foto: Veronika Karlsson/Sveriges Radio, TT.

Många av aktivisterna i nazistorganisation dömda eller åtalade

Dalapolisen: "Hos vissa av de här individerna finns en våldspotential"
2:03 min

En fjärdedel av aktivisterna inom Nordiska motståndsrörelsen har åtalats eller dömts för vålds- eller vapenbrott under 2015 visar en ny granskning som tidskriften Expo gjort.

Dalarna är ett av länen där Nordiska motståndsrörelsen är aktiv. Thomas Hellgren är chef för underrättelsesektionen hos polisen i Dalarna. 

– Vi vet att många människor som är med i den här organisationen har begått brott. Man ska väl inte sticka under stol med att det hos vissa av de här individerna finns en våldspotential.

Ett exempel är en person ur Nordiska motståndsrörelsens ledning i Dalarna som förra året dömdes av tingsrätten till böter för brott mot knivlagen.

Rätten skriver i sin dom:

De knivar som tagits i beslag är enligt tingsrättens uppfattning sådana som utifrån dess utformning och storlek och på det sätt de påträffats, kan befaras komma till brottslig användning. 

Säkerhetspolisen har avböjt att kommentera Nordiska motståndsrörelsens nyrekryteringar, men skriver i ett mejl till Ekot:

Ingen av de aktörer eller nätverk som vi följer i dagsläget bedöms utgöra ett hot mot det demokratiska systemet som helhet. De kan dock utgöra ett visst hot mot demokratiska funktioner, t ex politiskt beslutsfattande eller myndighetsutövning.

En bild som Thomas Hellgren delar.

– Vi vet ju att de är närvarande och medverkar på olika politiska nivåer, kommunfullmäktige bland annat. Det är klart att det kan få en påverkan, det bygger många gånger på att man skapar en oro när man dyker upp.

Ekot har varit i kontakt med Nordiska motståndsrörelsens presstalesperson, men han vill inte medverka i en bandad intervju.

Hillevi Engström, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, tror att nyrekytering kan förhindras genom stärkt demokrati:

– Jag tror det är väldigt viktigt att kommunerna nu bildar sig en uppfattning om hur är det hemma hos oss, och vad har vi för utmaningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".