Hårda straff för Fabians kidnappare

På fredagen föll domen i rättegången mot Siba-direktören Fabian Bengtssons kidnappare. Samtliga tre åtalade dömdes till fängelse. Längst straff fick den 43-årige huvudmannen som dömdes till tio år i fängelse.

43-åringens 25-årige medhjälpare fick sex år i fängelse och den 27-åring som oberoende av de andra åtalade utnyttjat kidnappningen för att pressa familjen Bengtsson på pengar dömdes till två års fängelse.

– Jag har tagit del av domen och konstaterar att alla tre männen dömts till ansvar. Det är jag nöjd med, säger kammaråklagare Peter Larsson.

Ingen var förvånad
Ingen var särskilt förvånad när domen i ett av Sveriges mest uppmärksammade kidnappningsmål kom på fredagseftermiddagen.

När det gäller den huvudåtalade 43-åringen valde Göteborgs tingsrätt att gå på åklagarens linje, och utdömde ett hårt fängelsestraff, 10 år, samt utvisning på livstid för människorov och försök till grov utpressning.

– Jag konstaterar att åklagaren hade yrkat på 12 år och jag hade lagt mig på 7. Nu blev det en kompromiss från tingsrättens sida. Jag tycker den är väl hård, men jag är inte särskilt förvånad, säger 43-åringens advokat Claes Östlund.

Silbersky fick straffet begränsat
Den medåtalade 25-åringen, vars advokat Leif Silbersky yrkat på frikännande, fick sitt straff begränsat till sex års fängelse, eftersom också han utvisas på livstid.

Leif Silbersky, som är nöjd med att hans klient inte dömdes för försök grov utpressning, tycker ändå att straffet är orimligt högt och kommer att rekommendera överklagan.

Den 27-åring som dragit nytta av kidnappningen för att pressa familjen Bengtsson på pengar döms bara för medhjälp till försök till grov utpressning, och får därför två års fängelse.

Kan bli fler gripanden
27-åringens advokat Mikael Nilsson tycker att hans klient dömts på felaktiga grunder och kommer också han rekommendera överklagan. Sannolikt går fallet vidare till hovrätten.

Enligt åklagare Peter Larsson är förundersökningen ännu inte slutförd och det kan alltså bli aktuellt med fler gripanden.

Andreas Hedberg, Göteborg
andreas.hedberg@sr.se