Stål Kina.
EU har redan infört tullar på flera stålprodukter de senaste åren för att motverka just ett kraftigt inflöde från Kina. Foto: TT.

Misstänkt ståldumpning från kinesiska ståltillverkare undersöks

Klagomål från europeiska stålproducenter
1:25 min

EU inleder ännu en undersökning om misstänkt ståldumpning från kinesiska ståltillverkare.

Den här gången handlar det om vissa typer av korrosionsbeständigt stål. EU-kommissionen har slagit fast att klagomål som inkommit från europeiska stålproducenter är tillräcklig grund för en utredning av import från kinesiska producenter, skriver EU:s officiella tidning. 

EU har redan infört tullar på flera stålprodukter de senaste åren för att motverka just ett kraftigt inflöde från Kina, som stålproducenter i Europa, däribland svenska, hävdar säljs med förlust på grund av överproduktionen i Kina, dessutom med statligt stöd för exporten. Nu den senaste tiden har stålpriserna i Europa vänt uppåt, vilket kan tolkas som att tullarna haft effekt. Men, stålproducenter runt om i Europa vill ha fler åtgärder.

Tittar man bara några månader bakåt i tiden, så sa EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker på en presskonferens att EU inte kan vara naivt, och måste skydda sin industri. Och för just stål har USA i snitt fem gånger högre skyddstullar än EU. På vissa produkter ligger den amerikanska tariffen på 266 procent jämfört med bara 21 procent inom EU, så på stål fanns det stor marginal att höja skyddstullarna, menade EU-kommissionen i oktober.

Men Sverige och flera andra frihandelsvänliga länder som Storbritannien har länge varit tveksamma. När EU-kommissionen först la ett förslag om höjda skyddstullar 2013 blockerades det av Storbritannien och Sverige tillsammans med några andra länder i norra Europa.

Mer om Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".