Obama: Utred cyberattackerna under valet

0:51 min

USA:s president Barack Obama har beordrat en utredning av misstänkta ryska dataintrång under valrörelsen.

Även kongressen ska granska det hackande som ryssarna, enligt den amerikanska underrättelsetjänsten, är skyldiga till.

Under valrörelsen utsattes det demokratiska partiet för dataintrång och Wikileaks publicerade nästan dagligen läckor ur hackad e-post från John Podesta, en inflytelserik demokrat och ordförande för presidentkandidaten Hillary Clintons kampanj.

De amerikanska underrättelsemyndigheterna har anklagat Ryssland för att ligga bakom dataintrången och hävdat att de inte kan ha genomförts utan klartecken från högsta nivå.

Syftet anses vara att skada den amerikanska valrörelsen och så tvivel om att den genomfördes på ett korrekt sätt.

Ryssland har tillbakavisat anklagelserna, senast idag.

Dataintrången utreds redan, men president Barack Obama har nu begärt en total genomgång som ska vara färdig innan slutar den 20 januari nästa år.
Den ska gälla hela hans presidenttid sedan 2008, men den mest aktuella och den mest tydliga och uppseendeväckande anklagelsen hittills är den mot Ryssland under den senaste valrörelsen.

Hittills obesvarade frågor är vad ryssarna anklagas för att ha gjort i detalj och om resultatet av utredningarna kommer att offentliggöras.

Obamas säkerhetsrådgivare Lisa Monaco, som inte ville svara på det idag, sa att internetrelaterade hot mot den nationella säkerheten blir bland de viktigaste för den nya administrationen att hantera.

Den tillträdande presidenten, republikanen Donald Trump, tror inte att Ryssland är skyldigt. Det sa han senast häromdagen i en intervju men ledande republikaner i kongressen planerar, på tvärs mot Trump, utfrågningar och utredningar och de anklagar Ryssland också för cyberhot mot militären.

Obamas krav på utredning välkomnades idag såväl av de republikanerna som av demokrater i kongressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista