Tredelad bild: Plastspadar, insektsspray, elektronikdelar
Hormonstörande ämnen kan bland annat hittas i plastleksaker, bekämpningsmedel och elektronik. Foto: Henrik Montgomery/TT, Claudio Bresciani/TT.

Forskare: Reglering av hormonstörande ämnen tandlös

Swetox: Krävs att att människor blir sjuka för att man ska agera
1:27 min

Ett hundratal forskare varnar nu i ett internationellt upprop för att EU-kommissionens förslag för att stoppa farliga hormonstörande ämnen blir för svag.

– I princip vill man se att människor blir sjuka för att man ska agera, säger Åke Bergman, professor vid forskningscentret Swetox i Södertälje och en av dem som undertecknat uppropet.

Kampen för att fasa ut de farliga hormonstörande ämnena, som kan finnas i allt från bekämpningsmedel till elektronik, har pågått i flera år. Till slut resulterade det i att EU-kommissionen la fram ett förslag till reglering i somras. Men det möttes av skarp kritik från bland andra Kemikalieinspektionen och den svenska regeringen, och kommissionen väntas lägga fram ett omarbetat förslag innan årsskiftet.

Men nu oroar sig alltså en lång rad internationella forskare för att även det förslaget blir för svagt. Forskarna anser att bevisnivån för att identifiera hormonstörande ämnen blir för hög.

– Det kommer innebära att man får en mycket svagare lagstiftning där det blir svårt att klassa ämnen som hormonstörande. Vi kommer i stort sett att ha de vi redan känner till i dag eftersom kraven är så oerhört högt ställda, säger Åke Bergman.

Han och de andra forskarna menar att EU-kommissionen påverkats av särintressen när de utformat förslaget. De vill därför se att en organisation liknande FN:s klimatpanel skapas för att granska forskningen kring hormonstörande ämnen.

– Det känns väldigt motiverat. Det behövs en stående organisation som arbetar på en tung vetenskaplig grund. Det här är ett ämne som är svårt att ta till sig av, säger Åke Bergman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".