Man bakom skrivbord.
Gambias president Yahya Jammeh vid ett tv-tal efter valet. Foto: TT.

Gambias president ändrar sig om valresultatet

Gambias president Yahya Jammeh avvisar resultatet i valet den 1 december, säger han i ett tv-sänt tal.

Misstag har gjorts av valkommissionen, säger han och vill nu ha ett nytt val, enligt BBC.

Jammeh har styrt landet i 22 år efter en oblodig statskupp. Han har tidigare, för en vecka sedan, erkänt sig besegrad, men säger att han nu efter en ytterligare utredning har hittat "oacceptabla avvikelser" under valprocessen.

– På samma sätt som jag accepterade valresultatet med att troget tro på att valkommissionen var självständig och ärlig och pålitlig avvisar jag härmed valresultatet i sin helhet. Låt mig repetera: Jag kommer inte att acceptera resultatet baserat på vad som har hänt, säger han, enligt AFP.

Oppositionskandidaten Adama Barrow utropades till vinnare i valet med 45,5 procent av rösterna, mot Jammehs 36,7 procent.

Den excentriske presidenten har genom åren anklagats för att ha förtryckt sina motståndare. Han kandiderade för en femte mandatperiod medan Barrow, tidigare mäklare och affärsman, varit helt okänd för de flesta fram till sin kandidatur för sex månader sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".