Makedonska socialdemokraten Zoran Zaev.
Makedonska socialdemokraten Zoran Zaev på en av sina sista valmöten. Foto: Robert Atanasovski/AFP

Ödesval i Makedonien

Hårda ord mellan politiska ledarna
1:31 min

Efter nästan två år av politisk kris går EU-kandidatlandet Makedonien till nyval imorgon – ett val som av en del beskrivs som det viktigaste sedan självständigheten för 25 år sedan.

Valrörelsen har präglats av hårda ord mellan de politiska ledarna och i centrum står fortfarande den avlyssningsskandal som avslöjades förra året och där det framkom uppgifter om valfusk och korruption högt upp i makteliten.

På ett av sina sista valmöten i huvudstaden Skopje på fredagskvällen upprepade oppositionsledaren, socialdemokraten Zoran Zaev sitt löfte: Om han vinner valet ska ett urverk sättas upp på den nyuppförda Triumfbågen i Skopje som rör sig framåt varje gång ännu en miljon euro som stulits av den tidigare regeringen lämnats tillbaka till det makedonska folket.

Triumfbågen i Skopje har målats vit igen efter att aktivister i våras sprejat ner alla nyuppförda, mycket kostsamma byggnadsverk i huvudstaden med färg.

En protest mot att landets president tidigare i år beslutat att benåda en lång rad politiker som anklagats i samband med den avlyssningsskandal som avslöjades för snart två år sedan.

Då offentliggjorde landets opposition uppgifter om hur den makedonska ledningen under flera års tid ska ha avlyssnat omkring 20 000 personer – bland annat politiska motståndare, journalister, utländska diplomater men också egna regeringsmedlemmar – samtal som också sägs ha avslöjat valfusk och korruption.

Ledaren för det konservativa regeringspartiet, den nu avgångne premiärministern Nikola Gruevski har å sin sida anklagat utländsk säkerhetstjänst – men också oppositionen – för att ligga bakom avlyssningen.

Makedonien som kandiderar för EU-medlemskap har fått hjälp från Bryssel med att lösa den politiska konflikten och genomföra demokratiska reformer.

Och efter två misslyckade försök ska nyval hållas imorgon – ett val som av en del beskrivs som det mest avgörande sedan självständigheten från Jugoslavien för 25 år sedan.

Enligt opinionsmätningarna är det mycket jämnt mellan de två största partierna.

Valet kommer att övervakas av en lång rad observatörer och det har redan rapporterats om att så kallade fantomväljare – personer som helt enkelt inte finns – fortfarande står kvar i röstlängderna.

Mer om Makedonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".