Blodigaste dagen på månader i Gaza

I Mellanöstern har under fredagen de värsta striderna sedan september förra året rasat mellan palestinier och israeler. Dessutom har palestinier skjutit mot palestinier i den blodigaste dagen på åtskilliga månader.

Israeliskt flyg har dödat minst sju medlemmar ur den militanta organisationen Hamas under fredag eftermiddag och kväll.

Storoffensiv beordrad
Den israeliska regeringen beslutade nu ikväll också om att sätta armén i beredskap för en storskalig offensiv mot Gaza. Minst 40 personer har skadats.

Ordern till den israeliska armén kom från den israeliske försvarsministern Shaul Mofaz att militären ska förbereda sig för en stor offensiv mot palestinska befästningar i Gaza.

Men armén ska avvakta lite för att ändå ge den palestinska myndigheten möjlighet att genom förhandlingar med de militanta grupperna försöka stoppa striderna.

Riktade attacker mot Hamas
Hela fredagen har framför allt Hamas skjutit raketer och granater från Gaza mot israeliska mål. Israeliskt flyg och helikoptrar har gjort flera attacker mot avfyrningsramper. Dessutom har attacker gjorts mot Hamasmedlemmar i Gaza och på Västbanken.

De här riktade attackerna mot enskilda medlemmar, som anses vara lokala ledare, är de första sedan september i fjol. Dessutom har Hamas skjutit mot den palestinska myndighetens egna poliser.

Upprepade budskap om attack
Den israeliske premiärministern Ariel Sharon har också genom ett tv-tal upprepat budskapet om en oförsonlig attack mot militanta palestinier, samma budskap som efter självmordsbombningen i Netanya i tisdags som dödade minst fem personer och skadade 100.

För att försöka stoppa våldsspiralen väntas den amerikanske utrikesministern Condoleezza Rica komma hit nästa vecka.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se