Slappa svenskar skräpar ner allt mer

Antalet anmälda nedskräpningsbrott har mer än fördubblats i landet under 2000-talet, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

En av orsakerna är bland annat fler anmälningar om nedskräpning vid miljöstationerna men också en mer slapphänt attityd till nedskräpning bland svenskarna, säger Lars Alm vid stiftelsen Håll Sverige rent.

– Det vi jobbar med inom stiftelsen är människors beteenden, och människors beteende i det här fallet tycker vi har försämrats radikalt vad gäller att hålla rent och snyggt omkring oss, säger Lars Alm.

Vi är sämre på att hålla rent?

– Absolut, vår Sifo-undersökning som gjorts visar ju att 53-54 procent av befolkningen tycker definitivt att det är smutsigare och mer nedskräpat nu än vad det var för bara tre år sedan, säger Lars Alm.

Varje dag i åtta år har Stina Breimer i Göteborg städat helt oavlönat i stadsdelen Annedal i Göteborg.

Hon började när hon gick i pension för att hon tyckte det var så skräpigt på gatorna.

Hon har också märkt av att det kastats allt mer papper, cigarettpaket och annat på gatorna under senare år.

– Det blir mer och mer skräp, det öppnas ju fler och fler snabbmatsbutiker och folk släpper bara sitt emballage på gatan sen.

Har vi blivit slarvigare?

– Ja, jag vet inte hur slarviga de har varit tidigare, men det blir ju mer och mer skräp. Dels har ju folk pengar, och dels är det ett väldigt utbud av varor nu för tiden, som inte fanns förr i världen, säger Stina Breimer.

Under 2000 anmäldes 702 nedskräpningsbrott. År 2004 hade siffran fördubblats till över 1 500.

Antalet anmälda brott skiljer sig en del över landet. I Skåne och Västra Götaland till exempel har anmälningarna tredubblats.

Samtidigt har det i Stockholm legat ganska konstant de senaste åren.

Spaning vid miljöstationerna
Lars Alm på stiftelsen Håll Sverige rent tror det beror på de så kallade sopspionerna som spanar vid miljöstationerna.

– Man bedriver ju sopspaning på återvinningsstationerna, vilket gör att en del kommuner, jag tror det är 68 kommuner idag, som bedriver aktiv sopspaning och Göteborg är en av dem. Där har man varit ganska aktiv när det gäller anmälningarna runt de här frågorna, säger Lars Alm.

Även om antalet anmälda nedskräpningsbrott ökar så är det fortfarande bara en bråkdel av brotten som blir lagförda med exempelvis en fällande dom.

Under 2004 lagfördes 111 av de över 1 500 nedskräpningarna enligt Brottsförebyggande rådet.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se