Arbetslös drabbas av utbrändhet

Arbetslösheten kan bli så plågsam att man fullständigt tappar självförtroendet och inte vågar visa sig bland folk. Det berättar Vivianne från Jämtland som drabbades av utbrändhet - efter att hon utbildat sig på högskolan och misslyckats att skaffa ett jobb.
Hennes livsöde bekräftar det som Arbetslivsinstitutet visar i sin nya studie - att arbetslösa kan löpa större risk för utbrändhet än dom som har ett jobb. Lennart Hallsten och hans forskarkollegor på Arbetslivsinstitutet har i en undersökning frågat 4700 personer hur de mår och det visar sig alltså att symptomet utbrändhet är vanligare bland arbetslösa än de som har ett arbete. Stor skillnad De som saknar jobb har helt enkelt en stressigare situation än andra. Drygt 11 procent av de arbetslösa i studien har utbrändhetssymptom och bara knappt 6 procent av de med ett jobb. Även förtidspensionärer och studenter har större utbrändhetssymptom än de som arbetar. Avtalspensionärer har dock inte oväntat en lugnare och mindre stressad tillvaro. Stor frustration Studien är enligt Lennart Hallsten den första i sitt slag och han själv är inte förvånad över resulatet, eftersom många arbetslösa nu sökt jobb många gånger utan att lyckas vilket kan kan vara frustrerande. Han anser att man bör ta större häsnyn till de arbetslösa. Studien har inte tagit hänsyn till vad människor gjorde innan de blev arbetslösa och därför vet man inte hur det såg ut för de utbrända tidigare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista