Av de 38 omkomna var 30 poliser som jobbat med evenemanget på fotbollsstadion.
1 av 2
Av de 38 omkomna var 30 poliser som jobbat med evenemanget på fotbollsstadion. Foto: Ozan Kose/TT
Officiell begravningsceremoni efter sprängattentatet i Istanbul.
2 av 2
Officiell begravningsceremoni efter sprängattentatet i Istanbul. Foto: Tomas Thorén/Sveriges Radio.

Majoriteten av dödsoffren var poliser

"Turkiet har än en gång drabbats av en avskyvärd attack"
1:43 min

I Istanbul dödades 38 människor under lördagskvällen, varav 30 poliser. Över 160 skadades i den samordnade attacken med två sprängladdningar nära en fotbollsstadion.

Den kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar (TAK) tar på sig gårdagens bombdåd i Istanbul, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

De två explosionerna drabbade området kring Besiktas fotbollsstadion i central Istanbul med mindre än en minuts mellanrum. Den ena var en bilbomb och den andra en självmordsbombare vars måltavla var en buss, full med poliser som jobbat vid matchen mellan två av Turkiets största fotbollslag tidigare under kvällen.

Det här händelseförloppet bekräftades på en presskonferens av Turkiets vice premiärminister Numar Kurtulmus som också fördömde dådet.

– Turkiet har än en gång drabbats av en avskyvärd attack, sa Numan Kurtulmus.

Islamiska staten, som nyligen har uppmanat till attacker mot Turkiet, har tidigare anklagats för flera av bombdåden som drabbat Turkiet de senaste två åren.

En kurdisk grupp har tagit på sig ansvaret för andra dåd som framförallt riktats mot polis och militär. 

Turkiet genomgår en spänd period i spåren av sommarens kuppförsök. Säkerhetsexperter menar att hotet om våld har ökat i och med fängslandet av kurdiska politiker och den ökade inblandningen av turkisk militär i norra Syrien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".