Bomb utanför koptisk kyrka i Kairo.
Bomb utanför koptisk kyrka i Kairo. Foto: Nariman El Mofty/AP Photo.

Minst 25 döda i explosion i Kairo

Sameh Egyptsson: Kyrkan är central för alla kopter
11 min

Minst 25 människor har dödats och upp till 35 har skadats i en explosion vid en koptisk kyrka i Kairo. Det är den andra dödliga attacken i den egyptiska huvudstaden på två dagar.

– Bomben smällde av mitt under mässan vid ett tillfälle när kyrkan är som mest fylld, säger, säger Sameh Egyptson svensk-egyptisk forskare i Lund med koptisk bakgrund i Ekots direktsändning. 

Enligt Egyptiska nyhetsbyrån Mena ska det har varit en person som kastade sprängladdningen in i katedralen. 

– Det är en av de äldsta kyrkorna i världen. Det är också en residens för den koptiska påven. Den är verkligen ett centrum för alla kopter. Folk kommer dit från hela Egypten, säger Sameh Egyptson, svensk-egyptisk forskare i Lund med koptisk bakgrund, säger Sameh Egyptson.

Kopterna utgör omkring tio procent av Egyptens befolkning. Gruppen har ofta förföljts och diskriminerats, inte minst under den tidigare diktatorn Hosni Mubaraks styre.

– Attackerna är ett hot mot den här delen av befolkningens existens. Det är ett sätt att försöka skrämma dem från att komma till kyrkan och därmed bryta deras sociala kontaktnät. Kyrkan är en väldigt stark del av det kulturella arvet oavsett om man är troende eller inte, säger Sameh Egyptson. 

Christer Hedin, religionshistoriker vid Lunds universitet säger att det är viktigt att det här är en symbolisk plats för Kopterna. 

– Kopterna anser sig vara arvtagare till det ursprungliga Egypten och bevarar mycket av de traditionerna men har sedan dess blivit en minoritet och utgör i dag ungefär 10 procent av befolkningen. Det är vanligt att kopterna får stå som syndabockar i Egypten när det finns något missnöje i samhället, säger han. 

Ärkebiskop Antje Jackelén var för två veckor sedan på besök i Kairo och träffade påven Tawadros.

– Jag tänker på de drabbade, jag tänker på kyrkans ledning eftersom jag så nyss har träffat honom. Trots avståndet känner jag en samhörighet.

– Oroligheterna i Egypten är en verklighet som Kopter har levt med väldigt länge. Att bli martyrer för sin tros skull, det är något som blir väldigt slående när man är där.

I fredags dog sex poliser då två vägbomber detonerade i och strax utanför Kairo.

Ingen har ännu tagit på sig dagens dåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".