Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strålskyddsbeslut stoppar röntgen om bentäthet

Myndigheten underkänner frågeformulär
1:47 min
Benskörhet
Röntgen för att upptäcka benskörhet påverkar kroppens celler. Foto: Erik G Svensson/TT.

Strålsäkerhetsmyndigheten underkänner det frågeformulär som företaget Unilabs använder som grund för att röntga främst kvinnor över 50 år för att se om de har benskörhet.

I praktiken innebär det ett förbud mot dessa röntgenundersökningar, och Unilabs Sverigechef för radiologi, Charlotta Wikström, konstaterar att Strålsäkerhetsmyndigheten beslut får konsekvenser.

– Det påverkar oss på det viset att vi har dragit in den här röntgenundersökningen för just den här bentäthetsmätningen. Och det har vi gjort tills vidare.

I dag ska patienten, via internet, fylla i ett frågeformulär som sedan ligger till grund för röntgenremiss. Men i praktiken räcker det att vara kvinna över 50 år för att få remiss, och då är undersökningen inte berättigad, anser Carl Bladh som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det här är ett principiellt beslut. Det blir allt vanligare att personer som saknar symptom på en sjukdom genomgår sådana här hälsoundersökningar, för att utreda om man möjligtvis har en sjukdom. Det är något som har uppmärksammats av WHO, Världshälsoorganisationen, som jobbar väldigt hårt mot det här.

Hälsoundersökningar av en viss grupp individer, så kallad screening, kan vara motiverat, exempelvis mammografi för att upptäcka bröstcancer tidigt. Men när Strålsäkerhetsmyndighetenhar vägt fördelar mot nackdelar, så väger nackdelarna med denna röntgen tyngst, säger Carl Bladh.

– Vi vet att det har en påverkan på kroppens celler. Sedan är det också så att de här utredningarna innebär kostnader för sjukvården och tar även resurser från de som är verkligt sjuka.

Det var i höstas som Unilabs startade med dessa röntgenundersökningar och hittills har intresset varit svalt. Bara ett 20-tal personer har betalat de 1 000 kronorna för att få handen röntgad och bentätheten bedömd. Just den höga kostnaden har säkert spelat in, anser Charlotta Wikström.

– Ja, absolut. I Sverige är vi vana vid att sjukvården kostar en patientavgiften på 150--200 kronor, så kan det absolut vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".