Våldsupptrappning inför palestinsk reträtt

I Mellanöstern har den israeliska armén under natten till lördagen börjat samla trupper utanför gränsen mot norra Gaza. Under natten och lördagsmorgonen har både Israels armé och militanta palestinier fortsatt med sina attacker.

Våldsspiralen snurrar fortare och fortare, och i nästa vecka väntas USA:s utrikesminister Condoleezza Rice på besök för att försöka få ett stopp på våldsutvecklingen inför den palestinska reträtten som ska starta om en månad.

Redan på fredagskvällen började israeliska militärfordon att samlas längs den stängda gränsen mot norra Gaza.

”Vidta nödvändiga åtgärder”
Tidigare under kvällen hade den israeliske premiärministern Ariel Sharon i ett tv-tal sagt att armén fått fria händer att vidta som han sa, alla nödvändiga återgärder, mot de palestinska terroristerna.

Budskapet var en upprepning från tisdagskvällen, timmarna efter självmordsattentatet i kuststaden Netanya när fem personer dödades och 100 skadades. Islamiska Jihad sade sig ligga bakom attentatet.

Det som den israeliska armén framför allt inriktat sig mot de senaste dagarna är attacker mot Hamas.

Hamas har ju i flera veckor skjutit raketer och granater mot judiska bosättningar, och mot städer utanför själva Gaza.

Bara sedan i torsdags kväll har militanta palestinier skjutit över iväg över 60 granater och raketer mot israeliska områden.

En ung israelisk kvinna dödades också på torsdagen.

Vedergällningen från Israel blev på fredagen att döda sex minst sex lokala Hamasledare i Gaza och på Västbanken genom luftangrepp.

Attackerna fortsätter
Även under natten och på lördagsmorgonen har den israeliska militären fortsatt sina luftangrepp, bland annat gjordes en raid mot vad som angavs vara en vapenfabrik.

Tidigt på lördagsmorgonen greps också 26 personer i Gaza och på Västbanken, enligt Israel är de 26 aktivister inom Hamas och Jihad.

Militanta palestinier har också fortsatt sin beskjutning under natten och morgonen.

Vapenvilan i praktiken död
De senaste dygnen, efter självmordsattentat på tisdagen, har varit de våldsammaste sedan i september förra året, och vapenvilan från i februari i år anses av många i praktiken vara död.

För att rädda det som räddas kan av samarbete mellan israeler och palestinier inför det israeliska tillbakadragandet från de 25 bosättningarna om en månad, väntas den amerikanske utrikesministern Condoleezza Rice på besök.

Exakt vilka hon kommer att träffa är inte känt, men USA:s hållning var så sent som på fredagskvällen att den palestinska myndigheten måste få stopp på de militanta palestinska grupperna.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har flera gånger tagit avstånd från Hamas och Jihads attacker, samtidigt som han kraftfullt fördömt de israeliska angreppen.

Reträtten kommer att genomföras
Klart är ändå att reträtten kommer att genomföras, det har israels premiärminister Ariel Sharon sagt flera gånger de senaste dagarna.

För om den palestinska myndigheten inte kan garantera att reträtten sker utan beskjutning från militanta palestinier, så är regeringens ståndpunkt att då får Israel ta hand om den saken själva.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se