Gunilla Sandblom, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Hittills i år har Ekobrottsmyndigheten lyckats föra fyra fall av misstänkt insiderbrottslighet till åtal. Foto: Lars Pehrson/TT

Fler inblandade i varje insiderbrott

Svårt att bevisa insiderbrott
1:52 min

Antalet åtal för insiderbrott är i år ungefär lika många som förra året. Men det har blivit vanligare att flera personer är inblandade i varje enskilt åtal för insiderbrott. Det säger chefsåklagaren på Ekobrottsmyndigheten Gunilla Sandblom.

– Vi hittar helt enkelt kopplingar till fler personer som tagit del av insiderinformationen.

Vad beror det på?

– Jag tror att vi har blivit duktigare, att våra utredningsmetoder har blivit bättre och att vi hittar personer som vi tidigare inte har hittat.

Men samtidigt så säger Gunilla Sandblom att just insiderbrott där någon har utnyttjat information som inte är allmänt känd för att göra aktieklipp är svåra att bevisa. Det är inte ovanligt att brottsutredningar måste läggas ner trots att de på Ekobrottsmyndigheten är ganska säkra på att det har handlats aktier med stöd av insiderinformation:

– Det är ganska många utredningar där vi inte hittar någon koppling, det vill säga det är en person som har handlat aktier på ett sätt som är anmärkningsvärt och som tyder på att den här personen har kunskap som marknaden inte har. Men vi ser inte kopplingen mellan bolaget och den person som har handlat med bolagets aktie och det är naturligtvis otillfredställande.

Hittills i år har Ekobrottsmyndigheten lyckats föra fyra fall av misstänkt insiderbrottslighet till åtal och så är det två lindrigare fall där de misstänkta har erkänt och fått strafföreläggande. Sammanlagt sex fall alltså och det är ju inte så många kan man tycka när antalet anmälda brottsmisstankar från börserna är omkring 140.

– När det gäller en stor del av de här anmälningarna är det inte fråga om brott utan det kan vara personer som spekulerar inför en delårsrapport, köper mycket och så går aktien upp och då blir det rapporterat som ett misstänkt insiderbrott men det betyder inte att det är det. Tvärtom skulle jag tro att största delen av våra anmälningar är nog inga insiderbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".