Tillväxten minskar i ett splittrat Ukraina

Den orangea ukrainska revolutionen har svalnat. Tillväxten minskar, den forna revolutionens anförare är oense och det har varit regelrätt slagsmål i det ukrainska parlamentet, Verchovna Rada, när man skulle inför nya handelslagar.

I Ukraina har ruset och den folkliga kraften i den orangea revolutionen kommit av sig, nu är det tid för den politiska vardagens avgörande beslut och problem.

President Viktor Yushchenko vill västerut. Ukrainas strategiska mål är att komma med i EU, Nato och i världshandelsorganisationen WTO.

Handeln orsakade splittring
Det var handeln som orsakade splittringen bland de ukrainska revolutionärerna, och slagsmål och kaos i parlamentet.

14 nya lagar skulle stiftas för att göra ett medlemskap i WTO möjligt, men bara hälften gick igenom.

Det var detaljerade lagar, som exempelvis säkerhetsstandard på bussar och stopp för piratkopiering.

Men oppositionen sade nej. Delvis de kommunistiska och socialistiska partier som anser att medlemskap i WTO leder till beroende av väst, och delvis folk från östra Ukraina, där många anser att det är fel att Ukraina lämnar den gamla brodernationen Ryssland därhän.

Den liberala premiärministern Yulia Tymoshenko blev rasande och anklagade radans talman Volodymyr Lytvyn, gammal vän till den störtade presidenten Leonid Kuchma, för att avsiktligt sabotera och provocera.

Lytvyn svarade att regeringen nu startar ett ”kallt krig”.

Minskad tillväxt
Den ukrainska tillväxten minskar under första halvåret bara fyra procent jämfört med 12,7 procent förra året. Inflationen stiger och det är ont om kött och bränsle.

Därför var WTO-lagarna så viktiga för president Yushchenko, de skulle ha gjort att investeringar från utländska företag återigen tog fart.

Vill före Ryssland
Dessutom vill Ukraina absolut in i WTO vid toppmötet i Hongkong i december, man vill före Ryssland som också förhandlar.

Den av de två som kommer först kan påverka villkoren för den andre.

Det kommande året blir avgörande. I vår är det parlamentsvalet, den första folkliga prövningen av de orangea revolutionärerna.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se