Margareta Sihlberg har själv drabbats. Nu håller hon kurser för andra äldre kring hur man kan skydda sig mot bedrägerier.
Margareta Sihlberg har själv drabbats. Nu håller hon kurser för andra äldre kring hur man kan skydda sig mot bedrägerier. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio

Äldre lär sig skydda sig mot brott

"Man har haft proffs emot sig"
2:06 min

För att minska risken för bedrägerier mot äldre har polisen tillsammans med äldreorganisationer startat en utbildning för att lära dem se risker.

Varje månad anmäls i genomsnitt 160 bedrägeribrott mot äldre eller funktionsnedsatta. Den typen av brott är ett av de allra vanligast mot just äldre och ligor hittar hela tiden nya sätt att lura gamla.

Just nu är det vanligast att någon utger sig för att vara läkare och erbjuder ny medicin, som genast måste betalas. Bedragaren påstår att den äldre senare får tillbaks pengarna från försäkringskassan vilket inte stämmer. Ett annat exempel är att någon utger sig för att vara ett barnbarn, säger att hen behöver pengar och skickar en vän för att hämta pengarna.

– Jag fick en räkning från ett klädföretag som jag aldrig hört talas om. Jag ringde upp och sa som det var, men de sa att de inte kunde göra någonting, så jag polisanmälde dem. Sedan hörde jag faktiskt inget mer, så de avskrev det väl och insåg det tokiga, säger Margateta Sihlberg som nu också håller i kurser.

Anna-Lena Tapper är förundersökningsledare på polisens Bedrägerirotel och är en av personerna som tagit fram ett kursmaterial för att lära äldre hur de kan agera i olika situationer.

– Äldre skäms ofta när det varit utsatta för ett sådant här brott. Det ska man absolut inte göra. Man har haft proffs emot sig, säger Anna-Lena Taper.

Kurserna har pågått under ett år och håller just nu på att utvärderas. Och även om statistiken inte visar på någon tydlig nedgång är hon nöjd.

– Jag skulle vilja att statistiken såg bättre ut. Den var extremt mycket på väg upp innan vi startade i gång utbildningen. Nu är det i alla fall en minskning på ökningen. Jag tror att utbildningen gjort skillnad, säger Anna-Lena Tapper.

Margareta Sihlberg, som utsattes för bedrägeriförsök, utbildar nu, genom SPF seniorerna, andra i hur man kan tänka. Hon ser det som en slags vaccination, kunskap som måste fyllas på med jämna mellanrum. Och det finns en del man kan tänka på säger hon:

– Att man inte är godtrogen, kontrollera. Säger någon att de ska komma in till en, kontrollera innan. Man ska aldrig klicka på länkar man inte riktigt vet vad det är. Banker skickar aldrig ut att du ska uppge din kod. Men vi är lite blåögda, naiva, säger Margareta Sihlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".