Entydigt svar saknas

Den aktuella debatten om vad som egentligen döljer sig bakom de höga sjukskrivningstalen i Sverige väcker starka känslor. Det märktes inte minst efter Alf Svenssons uttalande i Ekot i helgen. Men att hitta ett entydigt svar på vad som är orsaken till den största utgiften i statens budget är inte helt lätt.
Kristdemokraternas ledare Alf Svensson uttalande om att han inte tror att alla som är sjukskrivna behöver vara det har väckt starka känslor. ''Cyniskt'', menade exempelvis socialförsärkringsminster Ingela Thalen. Kritik kom även från Svenssons tilltänkta samarbetspartners. Alf Svensson själv säger idag att folk ringt och gett honom stöd för att han vågade säga som det är. Ökar med 25 miljoner varje dag Kostnaderna för sjukskrivningar och förstidspensioneringar har rusat iväg och blivit statens största utgift och kostnaden beräknas öka med 25 miljoner kronor per dag. Det är hisnande siffror, men något enkelt svar på frågan varför finns inte, det är snarare slående hur famlande de inblandade myndigheterna verkar vara. Utredning pekar ut arbetsplatserna Den mest omfattande kartläggningen är gjord av regeringens utredare Jan Rydh. Hans kartläggning lägger stor vikt vid arbetsplatsen som orsak till att folk inte orkar arbeta. Och tillståndet är allra sämst inom den offentliga sektorn, där många kvinnor arbetar. Även kritik mot läkarkåren Fuskteorin får dock inget större stöd i debatten. Vi har inte heller blivit sjukare de senaste åren, det kan man utläsa inte minst av den ökande medellivslängden, och vad som då egentligen ligger bakom den brant stigande kurvan är alltså knäckfrågan. Ändrad attityd och sänkt tröskel är två andra begrepp som förekommer i debatten. Läkarna fick en del av Alf Svenssons kritik, det kan tänkas att de sjukskriver för lätt menar han, och inte heller socialförsäkringsminister Thalèn utesluter detta. Pontus Mattsson och Johan Wangström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".