Lag från ett sextiotal länder i Gothia cup

På måndag inleds Gothia cup i Göteborg. Fotbollsturneringen, som arrangerades första gången 1975, är en av världens största för ungdomar och spelas i fjorton olika klasser.

121 av världens länder har någon gång deltagit i turneringen, och nytt för i år är ett lag från Palestina som för första gången tagit sig förbi visumhindret.

– Det är bra att spela fotboll här i Sverige, jag vill spela i alla länder, säger 15-årige Kemal spelar i det palestinska laget El-Beireh.

Första gången Palestina deltar
Kemal och hans lagkamrater är pionjärer. Det är första gången som ett lag från Palestina deltar i Gothia cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Totalt kommer 1 500 lag från ett sextiotal länder till Göteborg.

Även Rwanda, Sudan och Färöarna har i år representanter med för första gången.

Gothia cup har utsetts till Sveriges viktigaste turistevenemang.

Totalt har turneringen cirka 50 000 besökare, vilket ger staten extra skatteintäkter på drygt 60 miljoner kronor.

Sedan 1993 har Gothia cup bara blivit större och större, men i år har det tagit stopp.

Tvingas till lottdragning
Gräsplanerna i Göteborgsområdet räcker helt enkelt inte till, och arrangörerna har tvingats till lottdragning för att minska antalet lag.

Varje år får turneringen nya publikfavoriter, och i år talar förhandstipsen om Kigali FC från Rwanda och fjolårsmästarna Cruz Azul från Mexico.

Möjliggör möten och kontakter
”Makes the world smaller” är mottot, och Gothia cup-generalen Dennis Andersson talar gärna om alla möten som blir möjliga tack vare turneringen.

– Det finns en chans till större förståelse mellan de uppväxande generationerna. Har man varit på Gothia cup tror jag man tar med sig en hel del tankar som man inte hade innan, säger Gothia cup-generalen Dennis Andersson.

Andreas Hedberg, Göteborg
andreas.hedberg@sr.se