Donald Trump är ett hett ämne i kinesisk press
Donald Trump är ett hett ämne i kinesisk press Foto: Grek Baker/TT

Trumps kontakter med Taiwan provocerar Kina

"Okunnig som ett barn om utrikespolitik"
3:37 min

Relationerna mellan USA och Kina har blivit ansträngda efter att Donald Trump har stuckit ut hakan genom kontakter med Taiwans president. Trump har ifrågasatt nödvändigheten i att USA erkänner principen om "ett Kina", det vill säga att Taiwan är en del av Kina – och inte ett eget land, berättar vår korrespondent.

Hör hela samtalet med Hanna Sahlberg i ljudspelaren ovan

– Reaktionerna på det som Trump sade har varit väldigt kraftiga i Kina. Man sade att om den här principen ifrågasätts är det otänkbart att relationerna mellan Kina och USA fortsätter att förbättras. Kina framhåller principen om "ett Kina" som själva grunden till att överhuvudtaget ha en relationen med USA, säger Hanna Sahlberg, Sveriges Radios korrespondent i Kina.

I 40 års tid har USA talat tyst om att man har en relation med Taiwan och har diplomatiskt och officiellt bara erkänt Kina. Det som gör frågan känslig är att Taiwan fungerar som ett eget land med ett folkvalt styre, medan man i Kina fortfarande lär ut att Taiwan är en provins i Kina.

– För de kinesiska politikerna i Kommunistpartiet är det här superviktigt. Man kallar det här för kärnintressen, det är lika viktigt som att andra länder erkänner att Tibet är en del av Kina och inte ett självständigt territorium, säger Hanna Sahlberg.

– Global Times – en ganska nationalistiskt aggressiv tidning nära Kommunistpartiet – skrev i dag, att Donald Trump verkar vara okunnig som ett barn vad gäller utrikespolitik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".