Swedbankkontor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Avgörande skede för utredning mot Swedbank

FI ska besluta om sanktioner är aktuella
1:17 min

Finansinspektionens utredning om Swedbank och de fastighetsaffärer som tidigare toppchefer ägnat sig åt har gått in i ett avgörande skede. Det bekräftar Swedbank för Ekot.

Det handlar om de tidigare toppcheferna Göran Bronner och Magnus Gagner-Geeber på Swedbank som gjort stora privata fastighetsaffärer vid sidan av jobbet, något som avslöjades av Dagens industri förra hösten.

Magnus Gagner-Geeber fick sparken från Swedbank i december förra året, och den tidigare finanschefen Göran Bronner slutade självmant på Swedbank i mars i år.

Men det Finansinspektionen utrett är inte personerna, utan hur Swedbank hanterat detta.

Det sista som sker innan Finansinspektionen fattar beslut i en utredning är att man skickar ut en så kallad avstämningsskrivelse till det granskade företaget. Dokumentet innehåller information om Finansinspektionens utredning och det granskade företaget ska sedan svara.

Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank, bekräftar nu för Ekot att detta har skett.

– Vi har gett vår input till Finansinspektionen med anledning av deras avstämningsskrivelse och vi välkomnar ju såklart också att vi är i slutet av den här processen som har varit relativt utdragen och vi ser fram emot att helt lägga den här saken bakom oss.

Finansinspektionen ska nu fatta beslut om ärendet ska avslutas eller om man ska inleda ett så kallat sanktionsärende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".