Stor risk för handelskrig

1:55 min

Kina är sedan i går fullvärdig medlem i WTO och det betyder att landets också ska klassas som en marknadsekonomi. Men varken EU eller USA anser att Kina har rätt till den statusen – vilket kan utlösa ett handelskrig, enligt handelsexperter.

Nu stämmer Kina både USA och EU, rapporterar flera medier.

Christoffer Fjellner är moderat EU-parlamentariker och EU-parlamentets förhandlare om antidumpingtullar.

– För en gångs skull är det EU och USA som bryter mot handelsreglerna i WTO, och att i dessa tider få en handelsstrid mellan världens tre största ekonomier, kan vara riktigt allvarligt för världsekonomin.

Den uppseglande konflikten handlar om hur priserna på varor ska räknas ut innan en skyddstull införs.

Sedan i går är Kina fullvärdig medlem i världshandelsorganinsationen WTO och ska därmed klassas som en marknadsekonomi.

Det innebär att priset på varans hemmamarknad, det vill säga Kina, är det pris som gäller som referens när de kinesiska varorna når Europa.

Men varken EU eller USA anser att Kina är en marknadsekonomi; den kinesiska staten subventionerar och kontrollerar en stor del av produktionen av stål, cement och kemikalier. Därför anser EU att de kinesiska priserna ska jämföras med priserna i ett tredje land i syfte att undvika osund konkurrens.

I slutet av 2015 hade EU antidumpingtullar mot kinesiska produkter i 52 olika varusegment. Senast förra veckan infördes ytterligare tullar på kinesiskt stål.

Men Kina vidhåller att de är en marknadsekonomi, vilket betyder att Eu måste ta bort skyddstullar på aluminium, cyklar keramik och mycket annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista