Jo Cox, National Action, Amber Rudd
Till vänster mördade Labourpolitikern Jo Cox, till höger inrikesminister Amber Rudd Foto: TT/AP

Efter mordet på Jo Cox – högerextrema ska terrorförklaras

Medlemmar har öppet deklarerat sitt stöd för mördaren
1:15 min

I Storbritannien har det i dag kommit ett politiskt förslag om att en högerextrem organisation ska terroriststämplas och förbjudas.

Förslaget har en bakgrund i mordet på Labourpolitikern Jo Cox i somras.

Det är inrikesminister Amber Rudd, som lagt fram en proposition om att gruppen National Action, Nationell handling, ska terroriststämplas och olagligförklaras.

Det är en grupp med så vitt man vet bara några hundra medlemmar. Medlemmarna stödjer öppet fascismen som ideologi.

Medlemmar ur gruppen har på sociala medier deklarerat sitt stöd för mannen som nu dömts för mordet på Labourpolitikern Jo Cox i somras.

"Låt inte denne mans uppoffring vara förgäves. Jo Cox skulle ha fyllt Yorkshire med ännu fler undermänniskor", skrev en.

649 kvar att eliminera, skrev en annan om de 650 ledamöterna i parlamentet.

Inrikesminister Rudd har beskrivit gruppen som en rasistisk, antisemitisk och homofobisk organisation med målet att driva fram hat och våld.

– Och det accepterar inte jag, har hon sagt.

Det är första gången som en högerextrem organisation föreslås terroriststämplas i Storbritannien. Propositionen ska behandlas i parlamentet senare i veckan, men lagförslaget väntas antas med stor majoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".