Utrikesminister Margot Wallström till vänster. Slite hamn på Gotland där rör till den första gasledningen ligger på rad.
Mötet med de lokala ledande politikerna på Gotland och Karlshamn är ett informationsmöte. Foto: Jessica Gow och Tobias Wallström/TT.

Möte om uthyrning av svenska hamnar till Nord Stream 2

Försvarmakten vill hindra ryskt företag från att hyra
1:43 min

Utrikesminister Margot Wallström ska möta ledande politiker från Gotland och Karlshamn i dag för att diskutera uthyrningen av hamnar till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

Mötet hålls efter krav från bland annat borgerliga försvarspolitiker och Försvarsmakten som vill hindra att ett ryskt företag får använda svenska hamnar.

Men inom regeringen ifrågasätts om det verkligen är något säkerhetspolitiskt hot för Sverige att hyra ut hamnarna.

Regeringen fick i somras ett underlag från Försvarsmakten som granskade planerna på gasledningen Nord Stream 2. Men utrikesdepartementet ansåg, enligt uppgift till Ekot, att det inte var tillräckligt för att påstå att till exempel uthyrning av hamnen i Slite utgör ett säkerhetspolitiskt hot 

Ekot kan nu avslöja att Försvarsmakten efter diskussion fick ett nytt uppdrag att lämna ytterligare information. Det kom in för tre veckor sedan till regeringen. Men inte heller det räckte för att övertyga utrikesdepartementet. 

Efter mötet i dag, som leds av utrikesminister Margot Wallström, talar mycket för att det blir försvarsminister Peter Hultqvist som tar över frågan om uthyrningen av hamnarna.

Från att ha betraktats som ett eventuellt säkerhetspolitiskt hot mot Sverige kan frågan då ha förvandlats till enbart en försvarspolitisk fråga.

Utrikesdepartementet vill enligt uppgift till Ekot ta sin hand ifrån frågan.

Mötet i dag med Gotland och Karlshamns ledande politiker kommer att vara ett informationsmöte.

Uthyrningen av hamnarna är en kommunal fråga där det kommunala självstyret gäller. Regeringen kan inte bestämma, men kan ge information om läget.

De möjligheter som diskuterats för att hindra Nord Stream 2 från att hyra är till exempel att staten skulle gå in och hyra hamnarna till samma pris, omkring 50 miljoner kronor för Slite hamn. Men något besked i frågan väntas inte i dag.

Skulle regeringen bestämma sig för att på något sätt stoppa uthyrningen säger ryska Nord Stream 2 att rören kommer att mellanlagras på andra sätt och bygget av den 120 mil långa dubbelledningen i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland kan ändå genomföras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".