Nimco Ahmed är ung demokratiaktivist och så kallad Goodwill-ambassadör. Hon menar att kvinnorna fått större inflytande i valprocessen än någonsin tidigare. Målet är att 30 procent av parlamentarikerna är kvinnor.
Nimco Ahmed är ung demokratiaktivist och så kallad Goodwill-ambassadör. Hon menar att kvinnorna fått större inflytande i valprocessen än någonsin tidigare. Målet är att 30 procent av parlamentarikerna är kvinnor. Foto: Richard Myhrenberg/Sveriges Radio.

Kvinnor får ökad roll i valet i Somalia

Nimco Ahmed: Det stora genombrottet kom i höstas
1:32 min

I Somalia pågår just nu en valprocess som så småningom kommer leda fram till val av ny president och fler kvinnor i parlamentet.

Själva processen är inte särskilt demokratisk, utan sker genom utvalda röstlistor som landets olika klaner tagit fram. Ändå ses valet som ett steg framåt, framförallt för kvinnorna, som kan få uppåt 30 procent av parlamentsplatserna.

Nimco Ahmed är en av de som har varit inblandade i processen med att öka antalet kvinnor inom politiken i Somalia.

Av parlamentets 275 platser är bara 21 procent upptagna av kvinnor just nu. Men det är en siffra som kan ändras uppåt ju längre valet skrider. Det återstår fortfarande ett antal val av parlamentsledamöter.

Det stora genombrottet kom i höstas, menar Nimco Ahmed. Då gick det viktiga nationella ledarskapsforumet med på att vart tredje plats skulle gå till en kvinna.

I praktiken är det långt ifrån säkert om det blir så. Valet har präglats av mutor, korruption och öppna konflikter om platserna.

Men oavsett hur det går, kommer kvinnor ha en högre representation än vad de haft på decennier, säger Nimco Ahmed. Men det räcker inte med att vi finns i parlamentet och senaten, säger hon.

Efter valet kommer hon och andra aktivister arbeta för att kvinnor också finns på viktiga positioner inom regering och myndigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".