En skugga och södertörns tingsrätt.
Södertörns tingsrätt meddelar i dag dom i ett omfattande mål, där tre män åtalats för grovt organiserande av människosmuggling. Foto: TT

Tre män döms för människosmuggling

Döms till fängelse och villkorlig dom
2:02 min

Tre män döms för människosmuggling och medhjälp till brottet. Men tingsrätten frikänner från större delen av åtalet. Ledaren har "delvis drivits av humanitära motiv", enligt tingsrätten.

I dag kom Södertörns tingsrätts dom i ett omfattande mål, där tre män åtalats för grovt organiserande av människosmuggling hösten 2014. De flesta av de flyktingar som målet gäller kommer från Syrien.

Två av de tilltalade döms för grovt organiserande av människosmuggling till fängelse i två år respektive ett år och sex månader. Den tredje döms för medhjälp till detta brott till villkorlig dom med samhällstjänst.

Maxstraffet för grovt organiserande av människosmuggling är sex års fängelse.

– Av de 15 flyktingresor som målet i huvudsak gäller anser tingsrätten att det endast är bevisat att sju resor hade Sverige som slutdestination. För de övriga resorna är det inte uteslutet att flyktingarna skulle till Danmark. Det är därför inte fråga om något brott riktat mot Sverige i dessa delar, säger rådmannen Niklas Schüllerqvist, som var ordförande vid förhandlingen, i ett pressmeddelande.

Enligt åklagare Isabelle Bjursten handlar brottsligheten det sammanlagt om omkring 170 personer som transporterats med husbilar och minibussar från norra Italien till Skandinavien, mellan augusti och november 2014.

Men Södertörns tingsrätt gör en annan bedömning. Rätten dömer den person, som enligt åklagaren styrt verksamheten, endast för fem resor och bedöms inte av tingsrätten ha haft en ledande ställning i verksamheten. Han döms till fängelse i 18 månader.

Den andre mannen som döms för grovt organiserande av människosmuggling får två års fängelse och anses av tingsrätten ha organiserat sju flyktingresor för sammanlagt drygt 80 personer. Han har enligt tingsrätten haft mer av en ledande roll.

Enligt domen har han "helt uppenbart haft ett vinstsyfte" i smugglingen, men han har också delvis drivits av humanitära motiv.  Han är själv syrisk medborgare, och har således smugglat landsmän.

Den tredje tilltalade döms för medhjälp till i tre flyktingresor. Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst om 220 timmar.

De tre männen – som alla bor i de södra delarna av Stockholms län – nekar till brott.

Åklagaren har i sin utredning begärt rättslig hjälp från flera av smugglingsruttens transitländer, till exempel Tyskland och Danmark. Huvudbevisning för åklagaren har under förhandlingen varit utdrag från vägtrafikregistret, övervakningsfilmer från bensinstationer och hyresavtal på bilar. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".