Delad bild: Man, läkarintyg.
1 av 2
Göran Modin är kritisk till de begrepp som man använder i läkarintygen, många läkare förstår inte dem menar han. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Bild av ett läkarintyg
2 av 2
Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Läkare kritisk mot utformade läkarintyg

"Det är inte helt lätt att förstå vad man som läkare ska svara"
2:46 min

Försäkringskassan kräver allt oftare kompletteringar av läkarintyg. Det kan bero på komplicerad utformning av blanketterna för intygen, menar kritiker.

 – Här har vi ett läkarintyg för vanlig sjukpenning där vi ser att det inte är helt lätt för en läkare att självklart förstå vad man ska svara på eftersom man använder sig av termer som man normalt sett som läkare inte använder sig av i ett normalt sammanhang, säger Göran Modin, tidigare nationell koordinator på Försäkringskassan, som i dag är affärsområdeschef vid Praktikertjänst.

– Till exempel att beskriva funktionsnedsättning men även aktivitetsbegränsning. Att förstå skillnaden dem emellan är inte självklart för en läkare för man använder inte de begreppen i något annat sammanhang, säger Göran Modin.

När en person är sjuk behöver Försäkringskassan ett medicinskt underlag från vården, ett läkarintyg, för att kunna bedöma om patienten ska kunna få sjukpenning.

I dag är läkarintygen utformade efter DFA-kedjan, vilket betyder diagnos, aktivitetsbegränsning och funktionsnedsättning.

Ekot har rapporterat om att Försäkringskassan har fördubblat antalet avslag liksom antalet indragna fall av sjukpenning under årets tio första månader i jämförelse med motsvarande period i fjol.

Enligt chefsläkarna i landets storstadsregioner får läkare i högre utsträckning än tidigare komplettera sina läkarintyg till Försäkringskassan. Det här leder till patienterna får vänta längre på besked om sjukpenningen.

En orsak till kompletteringarna menar Göran Modin, är att läkarna inte förstår begreppen i läkarintygen.

– Det leder lätt till att man inte riktigt svarar på det som Försäkringskassan hade tänkt sig att man skulle svara på. Och då uppkommer kanske en situation där handläggaren tycker att här behöver jag begära in en komplettering från läkaren som har skrivit intyget och då fördröjer det hela handläggningen och patienten kommer i kläm, säger Göran Modin.

Han ser även andra brister i intyget som också kan förklara kraven på kompletteringar från Försäkringskassan.

– Du har till exempel en otydlighet i intyget om vad är det som patienten har uppgivit, respektive vad läkaren har konstaterat i sin undersökning. Utifrån det: vilken bedömning gör läkaren? Sen inbjuder det heller inte till andra yrkeskategorier att vara delaktiga i att beskriva patientens situation, säger Göran Modin.

Läkaren Anna Sjögren som är försäkringsmedicinsk koordinator vid Försäkringskassan håller med om en del av kritiken.

– Ja, den är delvis befogad. Det pågår ett utvecklingsarbete där vi ska ta fram nya läkarintyg men de lär inte komma förrän 2017-2018. Det finns termer som inte är optimalt utformade för läkarkåren men där har vi försökt göra DFA mer användarvänligt, i sjukvården också, vi har varit ute och informerat mycket. Även inom sjukvården har man försökt gå ut med information om vad de olika begreppen står för, säger Anna Sjögren, försäkringsmedicinsk koordinator vid Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".