Stadshuset Hagfors
1 av 2
Kommunfullmäktiges agerande i Hagfors har upprört många kommuninvånare. Foto: Veronika Karlsson
David Karlsson, förvaltningshögskolan Göteborg
2 av 2
Kommunforskare David Karlsson tycker att systemet med kommunala folkomröstningar är problematiskt. Foto: Joel Wendle

Svekdebatter efter kommunala folkomröstningar

Docent David Karlsson: något negativt håller på att hända
1:34 min

Politiker väljer ofta att inte följa resultatet av kommunala folkomröstningar. Senast hände det i Hagfors, där en svekdebatt nu pågår.

2011 infördes en lagändring som gjorde det enklare för allmänheten att få sina lokala politiker att tillåta en folkomröstning i en fråga.

Sedan dess har allt fler så kallade folkinitiativ, alltså namninsamlingar för en folkomröstning, lett till att det faktiskt har hållits folkomröstningar ute i kommunerna.

Men folkomröstningar i Sverige är bara rådgivande. I över hälften av de folkomröstningar som hållits sedan 2011 – i 13 av 23 fall – har kommunfullmäktige valt att inte följa resultatet.

David Karlsson, docent i offentlig förvaltning på förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet, tycker att utvecklingen är oroande. 

– Generellt så är det något negativt som håller på att hända, att det genomförs en massa folkomröstningar, vars resultat inte följs. Det är svårt att se hur medborgare som har varit delaktiga i sådana processer ska få någon större tillit för demokratin av att den här utvecklingen pågår.

I många fall har politiker hänvisat till lågt valdeltagande som skäl för att inte ta hänsyn till valresultatet. Det senaste exemplet på det är Hagfors kommun.

Där beslutade kommunfullmäktige nyligen att lägga ner mellanstadiet på en byskola, trots att 90 procent av dem som röstade i en folkomröstning ville behålla mellanstadiet. 

– Det är bedrövligt. Lokalt här i Hagfors kommun så är det en katastrof för demokratin, säger Boo Westlund, en av de Hagforsbor som engagerade sig för att få till en folkomröstning i frågan.

Också politiker från båda blocken i Hagfors tror att processen kring folkomröstningen har skadat förtroendet för politiken och demokratin.

Centerpartist Stellan Andersson, oppositionsråd i Hagfors, menar att politikerna nu måste lära sig av det som hänt.

– Vi måste ta folk på allvar. Vi måste våga möta medborgarna i dialog mellan valen, med ett öppet sinne. Gör vi det kanske vi kan undvika folkomröstningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".