Cecilia Uddén, Sveriges Radios mellanösternkorrespondent på plats i Aleppo
Cecilia Uddén, Sveriges Radios mellanösternkorrespondent på plats i Aleppo Foto: Sveriges Radio.

Cecilia Uddén på plats i Aleppo

Uddén: Västra Aleppo står ganska intakt
2:55 min

Ekots Cecilia Uddén är nu på plats i västra Aleppo, samtidigt som den syriska armén hävdar att man kommer ha full kontroll över östra Aleppo "vilket ögonblick som helst".

– Jag är i västra Aleppo och det jag hör är dova smällar av artillerield. Västra Aleppo är ganska intakt och pågår livet. Igår firade man att terroristerna som de kallas har bekämpats. Det som har hänt i övrigt är att FN säger att de har trovärdig information om att 82 människor har skjutits på fläcken när regimtrogna miliser och styrkor gick från hus till hus och genomförde summariska avrättningar. Bland de ska det finnas 11 kvinnor och 13 barn. Detta förnekas av syriska myndigheter som menar att det är rebellerna som hållit 100 000 människor som gisslan och och förbjudit dem att lämna östra Aleppo, säger Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Hur mycket kan man lita på informationen som kommer från östra Aleppo?

– Det är oerhört svårt att bekräfta några informationer och det är oerhört svårt att lita på någon sida. Det talas om en total mänsklig härdsmälta med en massaker i östra Aleppo, säger den ena sidan. Den andra talar om terroristerna och det pågår ju också en informationshärdsmälta i detta fruktansvärda krig, säger Cecilia Uddén.

Men som jag förstår så pågår strider fortfarande i östra Aleppo trots att man sagt att större delen av den staden har fallit?

– Ja, det pågår strider och jag hör som sagt granateld.

Vad ska vi tro händer framöver när det gäller stridigheterna i Aleppo och i ett större perspektiv?

– I Aleppo kommer sannolikt striderna att upphöra eftersom rebellerna är krossade. Det finns uppgifter om att det finns tiotusentals kvar som har trängt ihop sig på ett litet litet område, många gömmer sig i en byggnad. Men striderna i Aleppo kommer sannolikt upphöra men fortsätta i andra delar av Syrien, och det vi hör nu från Aleppo det är röster som säger farväl Aleppo. Jag önskar att jag kunde säga att världen kommer lära sig av detta, men så är det inte, säger Cecilia Uddén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".