den som blir arbetslös ska kunna få a-kassa under sex månader för att åka till ett annat EU-land och söka jobb.
Den som blir arbetslös ska kunna få a-kassa under sex månader för att åka till ett annat EU-land och söka jobb. Foto: Anders Wiklund/Andreas H. Nilsson/TT

EU vill göra det lättare att söka jobb utomlands

EU-kommisisonen hoppas att fler européer tar chansen
1:43 min

EU-kommissionen presenterade idag en rad förslag som ska få fler européer att söka jobb i andra EU-länder. Bland annat ska man kunna få a-kassa under sex månader för att söka jobb utomlands.

EU-kommissonen har idag presenterat en rad förslag som ska underlätta den fria rörligheten av arbetskraft inom EU, men också förhindra missbruk med sociala förmåner.

Ett av förslagen är alltså att den som blir arbetslös ska kunna få a-kassa under sex månader för att åka till ett annat EU-land och söka jobb. Idag har man den rätten under tre månader. EU-kommisisonen hoppas på det här sättet få fler européer att ta chansen att söka jobb utomlands.

EU-kommisisonen vill också att om en EU-medborgare arbetar i ett annat land och blir arbetslös, så ska det landet betala arbetslöshetsunderstöd, inte hemlandet. Så är det inte idag.

EU-kommissionen sätter också ned foten i en annan fråga som varit politiskt omstridd: rätten till barnbidrag för EU-migranter. Idag har barn till en EU-medborgare som arbetar i till exempel Sverige och där barnet bor kvar i hemlandet, rätt till svenskt barnbidrag.

Den här frågan blev aktuell i EU i samband med den brittiska Brexitomröstningen tidigare i år. Då förhandlade den brittiska regeringen och EU fram en kompromiss som innebar att barnbidragen skulle indexeras, det vill säga anpassas till kostnaderna i det land där barnet bor. Ett polskt barn skulle då få bidrag i nivå med polska barnbidrag.

Den här kompromissen välkomnades av flera politiska partier i Sverige och regeringen sa sig vara beredd att titta på frågan.

Men nu backar alltså EU-komissisonen från den tidigare överenskommelsen, och ger beskedet att dagens system blir kvar.

Dagens paket om socialförsäkringar i EU handlar både om att uppmuntra den fria rörligheten inom EU men också om att stävja missbruk av välfärdssystemet.

Inte bara i Storbritannien utan även i länder som Tyskland och Sverige, har man de senaste åren haft en debatt om det som kallas social turism, alltså att fattiga EU-medborgare söker sig till andra EU-länder för att leva på bidrag.

Här har det kommit flera domar som slår fast att en stat inte behöver betala socialt understöd till en EU-medborgare som vistas tillfälligt i landet och som inte kan försörja sig. Det handlar oftast om fattiga romer från Rumänien och Bulgarien. Nu vill EU-kommisisonen föra in rättspraxis i EU-lagstiftningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".