En pojke springer efter en boll utomhus
Pojke vid ett flyktingboende. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många flyktingar söker inte vård

"Stort behov av att jobba mer kunskapsbaserat"
1:33 min

En ny studie visar att många nyanlända som kommit till Skåne inte söker vård och att en stor andel upplever att deras hälsa försämrats i Sverige.

Rapporten som har gjorts av Malmö högskola är en del i projektet MILSA som drivs av länsstyrelsen Skåne. Projektledaren Katarina Carlzén menar att studien syftar till att bygga ett mottagningssystem bättre anpassat efter nyanlända flyktingars behov.

– Det finns ett stort behov av att jobba mer kunskapsbaserat överlag, säger Katarina Carlzén.

– Trots reformer och insatser tar det ännu mellan sju och tio år innan en nyanländ flykting är etablerad i samhället.

Studien bygger på enkäter som delats ut till nyanlända som deltagit i samhällsorientering i Skåne mellan februari 2015 och februari i år.

Bara 40 procent av de tillfrågade har svarat på enkäten, det vill säga nästan 700 personer. Av dem svarade en majoritet att man under de senaste tre månaderna behövt sjukvård men inte sökt den. Och var tredje uppgav att deras hälsa försämrats sedan de kommit till Sverige. Hur det kommer sig svarar dock inte studien på.

Men en av rapportens huvudslutsatser är att det finns behov av tidig hälsoinformation till nyanlända på deras modersmål.

– Där brister man idag, det finns inte tillgängligt och det är heller inte understött av en lag utan det är frivilligt och upp till varje region och kommun själva att utforma det här, säger Katarina Carlzén.

Hon tillägger att många regioner har börjat med hälsokommunikation men fler har inte gjort det.

– Och framförallt saknas det riktlinjer för hur det här ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".