Syriska soldater inne i den förstörda Umayyadmoskén i Aleppo.
Syriska soldater inne i den förstörda Umayyadmoskén i Aleppo. Foto: AP/TT

Syrien bekräftar eldupphör – rebeller tillåts lämna

Ekots Cecilia Uddén: Journalister släpps inte in i de nyintagna områdena
2:34 min

Den syriska regimen har i praktiken återtagit hela Aleppo, en plats FN beskriver som "total mänsklig härdsmälta".

Under eldupphör ska civila och stridande med start i gryningen evakueras ur den lilla återstående rebellfickan.

 

Rebellernas försvar bröt samman i måndags. Bara spillror återstår av det område som kontrollerats av väpnade oppositionsgrupper sedan 2012.

Rebellenklaven var på tisdagen mindre än en kvadratkilometer, enligt FN-talespersonen Rupert Colville som talade om ett "helvetets hörn" på jorden.

Turkiet bekräftade på kvällen att en överenskommelse om eldupphör nåtts med de oppositionella grupperna, efter samtal med Ryssland. Uppgörelsen innebär att civila och rebeller kan evakueras, sade talespersonen Huseyin Muftuoglu på det turkiska utrikesdepartementet.

De som får fri lejd ut ur östra Aleppo garanteras enligt uppgörelsen säker väg till provinsen Idlib, där rebellgruppen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) är stark. Rebellerna får ta med sig lätta vapen.

Enligt en lokal företrädare för östra Aleppo inleds utrymningen klockan 5 lokal tid på onsdagen.

Internationella Röda korset (ICRC) är redo att agera som neutral part under operationen.

- Civila som evakueras måste skyddas och de som väljer att stanna kvar måste också skyddas, säger ICRC:s talesperson Krista Armstrong till Reuters.

På ett hastigt sammankallat Aleppomöte i FN:s säkerhetsråd på tisdagskvällen krävde USA:s FN-ambassadör Samantha Power att observatörer skulle "övervaka en säker evakuering av de människor som önskar lämna men som också har en berättigad rädsla för att om de försöker, så riskerar de att bli skjutna på gatan eller bortforslade till ett av en Assads gulagläger".

Vidrigheterna i den syriska storstaden är svåra att ta in. Rapporter om övergrepp duggar tätt sedan regeringsarmén lagt under sig i stort sett hela östra Aleppo.

Minst 82 civila, varav 13 barn och 11 kvinnor, har dödats av regimstyrkorna de senaste dygnen, enligt FN.

- Vi har rapporter om flyende människor som skjuts ihjäl på gatorna och i sina hem, säger FN-talespersonen Rupert Colville.

FN:s barnfond Unicef var i kontakt med en icke namngiven läkare som berättade att upp mot 100 barn befann sig i en byggnad i östra Aleppo som var under kraftig beskjutning på tisdagen.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, hade ingen kännedom om händelsen som Unicef refererar.

Syriens armé förnekar att den dödar och torterar gripna. Och främste partnern Ryssland anklagar rebellerna för att "hålla över 100 000 personer som mänskliga sköldar".

En syrisk militärkälla förutser att enklaven är utplånad senast onsdag, enligt Reuters.

De intensiva flygräderna avtog över östra Aleppo under tisdagsmorgonen, enligt en AFP-korrespondent på plats. Men artilleribeskjutningen fortsatte.

FN:s säkerhetsråd samlades på begäran av Frankrike och Storbritannien. Den franske FN-ambassadören François Delattre sammanfattade:

- Säkerhetsrådet ska diskutera hur 2000-talets värsta humanitära tragedi, som nu rullas upp inför våra ögon, ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".