Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rambergs analys: Beslut om Nord Stream 2 i slutna rum

Publicerat tisdag 13 december 2016 kl 01.13
Delad bild, gasledning och man mot svart bakgrund.
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg menar att diskussionen om gasledningar svängt. Foto: Dmitry Lovetsky/TT, Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Om regeringen lyckas övertala Gotland och Karlshamn att backa från affärerna med Nord Stream 2 leder det till funderingar om hur beslut fattas för i medborgarna viktiga frågor, menar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Försvarsminister Peter Hultqvist har otaliga gånger upprepat att han inte får lägga sig i vilka beslut kommunerna i Karlshamn och på Gotland ska fatta. Ändå är det svårt att tolka gårdagskvällens "informationsmöte" med kommunledarna på något annat sätt än att det var just det han och utrikesminister Margot Wallström gjorde.

Tänk dig att du är kommunpolitiker och kallas upp till dina mäktiga partikamrater i regeringen. Där placeras du mitt emot landets utrikesminister och försvarsminister i ett rum i utrikesdepartementets palats. De ser på dig och förklarar att om du tar det beslut du har tänkt kommer du att försämra Sveriges militära säkerhet. Dessutom får du veta att det kommer ekonomisk kompensation om du ändrar dig. Inte många skulle missuppfatta budskapet.

Ministrarna lägger fram en rad argument men betonar att de är sekretessbelagda. Du kan alltså inte förklara för de andra folkvalda i din hemkommun exakt varför du har ändrat dig och varför du tycker att de också ska ändra sig. Och som i det här fallet tacka nej till 50 miljoner åt Gotland och 100 miljoner åt Karlshamn.

Det ligger i sakens natur att militära frågor inte alltid kan diskuteras helt öppet. Det är också ofrånkomligt att hierarkier och partilojalitet ger makt som inte är formellt reglerad. Men det gör också att medborgarna inte har tillräcklig information för en bredare demokratisk debatt utan blir åskådare som tvingas lita till bedömningarna hos en ganska liten krets. I det här fallet regeringen och försvarsmyndigheternas ledningar.

Projektets förespråkare hävdar å andra sidan att det inte har något alls med försvarspolitik att göra. Enligt Nord Stream kommer inte en enda ryss att arbeta i Slite hamn på Gotland. Arbetet ska utföras av ett holländskt företag med hjälp av lokal personal. Med den svenska Kustbevakningen som närmaste granne. Som enligt Nord Stream när som helst kan göra oanmälda kontroller för att se att inget skumt sker. Och får bolaget inte göra jobbet i Slite utförs det ändå fast någon annanstans. Försvarsministern håller uppenbarligen inte med men hans argument mot denna oproblematiska bild är alltså hemligstämplade.

Ingen svensk myndighet har tidigare sagt nej, även om Försvarsmakten efterlyste en bättre säkerhetspolitisk utredning och överbefälhavaren har uttryckt sig kritiskt. Den politiska oppositionen och försvarsdebattörer har legat på desto hårdare. Gårdagens påtryckningar på Gotland och Karlshamn kommer i sista stund. Regeringen får därför leva med misstanken att den reagerar på en tilltagande försvarspolitisk opinionsbildning.

Debattläget säger mycket om hur det säkerhetspolitiska klimatet förändrats de senaste åren. Samma borgerliga partier som 2009 i alliansregeringen godkände Nord Stream 1 - då Slite hamn rustades upp för att klara projektet - är nu arga kritiker av uppföljaren Nord Stream 2. Den gången handlade debatten mindre om försvarspolitik och mera om miljö och energi. Dagens rödgröna regeringspartier ansåg då att projektet borde ha stoppats.

I dag säger de att det inte går. Den 220 mil långa gasledningen kommer att byggas, även om Karlshamn och Gotland låter bli att hyra ut hamnplats till projektet. Margot Wallström tycker visserligen att det rimmar illa med EU:s energipolitiska mål men menar att internationell lag och EU-regler inte ger regeringen någon möjlighet att motverka ledningen.

De kommunala beslut som kan göra att hamnarna i Slite och Karlshamn inte får användas för gasledningsarbetet är ännu inte fattade. Men om de blir som det lät efter gårdagskvällens möte på utrikesdepartementet får Nord Stream leta efter andra hamnar att lägga upp sina gasledningsrör i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".