Rör som ska ingå i Nord Streams gasledning.
Arkivbild av rör till gasledningen Nord Stream. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Regeringens besked om Nord Stream 2 får kritik

"Det här hade man kunnat göra för flera månader sedan"
1:54 min

Trots att försvarsminister Peter Hultqvist säger att det är ett hot mot svenskt försvar, om gasledningsföretaget Nord Stream 2 får hyra svenska hamnar, är oppositionen kritisk.

– Det är mycket märkligt att höra en regering som kritiserar det här projektet och säger att det inte är bra för Sverige. Att det skadar Sveriges försvarspolitiska intressen men sedan konstaterar man att man inte har något besked att ge. Det framstår som märkligt, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna.

Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiske talesperson, tycker att regeringen dragit fötterna efter sig alldeles för länge i den här frågan.

– Framförallt slås jag av tanken att det är väldigt senfärdigt. Det här hade man kunnat göra för flera månader sedan, säger han.

Det var vid ett möte med politiker från Gotland och Karlshamn som försvarsminister Peter Hultqvist sade att en uthyrning av de båda hamnarna är negativt för svenskt försvar. 

– Efter den grundliga utredning vi har gjort, där vi har tittat på olika aspekter på det här projektet så ser vi att det finns saker som kan leda till att försvarsmaktens verksamhet påverkas i negativ riktning. Det har vi också meddelat kommunerna och informerat dem om, sa Peter Hultqvist efter mötet. 

Moderaternas Hans Wallmark menar att regeringen varit senfärdig och inte gjort tillräckligt för att visa att Nordstream 2 är ett dåligt projekt för många, inte bara det svenska försvaret.

– Jag menar att man långt tidigare borde ha påbörjat processer både i Sverige och i Europa för att driva opinion mot Nord Stream 2. Därför att det är inte i Sveriges, Europas eller Östersjöområdets intressen, säger Hans Wallmark. 

Försvarsministern sade också att det kan bli tal om regionalt ekonomiskt stöd till Karlshamn och Gotland. Frågan kan börja diskuteras i januari. Otillräckligt också det, menar Allan Widman.

– Det är inte tillräckligt när kommunerna är inne i en beslutsprocess. Då räcker det inte att hänvisa till vad som eventuellt ska ske i januari, säger Allan Widman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".