Spegelbild av Janet Yellen i en tvskärm som visar börskurser.
Marknaden kommer tolka Janet Yellens besked ikväll. Foto: Richard Drew/TT.

Analytiker tror att Fed höjer räntan i kväll

Börserna har stigit med sex procent sen Donald Trump valdes
1:01 min

Klockan åtta i kväll kommer amerikanska centralbanken Fed med räntebesked, många räknar med en höjning och söker redan ledtrådar till hur Fed kommer agera nästa år.

Sedan Donald Trump vann presidentvalet för fem veckor sedan har den amerikanska börsen gått upp med sex procent, långräntorna stigit med 60 punkter och i går toppade åter börsen med ett nytt rekord.

Frågan är hur Fed kommenterar att marknaden redan intecknat en ekonomisk politisk, som få vet något om. Trump ska sänka skatterna och bygga vägar och annan infrastruktur för lånade pengar, vilket högst sannolikt innebär högre inflation, men som sagt han har inte tillträtt än.

Det troliga är att fedchefen Janet Yellen i kväll höjer styrräntan, till spannet 0,5 till 0,75 procent. En överväldigande majoritet av analytiker som nyhetsbyrån Bloombergs frågat, tror på en höjning.

Men vad som sker nästa år, i vilken takt Fed då höjer, beror enligt analytiker på hur lönerna utvecklas, arbetslösheten är låg och det är brist i vissa sektorer.

I kväll kanske Yellen ger några ledtrådar i sitt tal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".