Kinasmog
Foto: AP/TT

Kinesiska protester mot smog tystas

Kinas luftföroreningar flyttar västerut
1:35 min

Kinas allvarliga luftföroreningar flyttar västerut i landet, och med dem kommer oro för hälsan.

I storstaden Chengdu i sydvästra Kina har myndigheterna reagerat kraftfullt för att tysta protester mot smog de senaste dagarna.

– Smogen i Chengdu har varit grym på sista tiden, och fast jag är vuxen har jag ont i halsen, och man ser folk med munskydd på gatorna berättar Ru Gang, som har ett barn på dagis.

Han märker att många är oroliga för hälsan efter att luften har blivit sämre i den sydvästliga regionen som för några år sedan inte förknippades med den allvarliga smog som Peking och andra städer i nordöstra Kina lidit länge av.

Efter att Chengdu drabbats av flera dagars allvarliga föroreningar skickades kallelser till protester under helgen omkring på sociala medier, vilket ledde till att polisen bland annat förde bort en grupp konstnärer som organiserat en protest iförda munskydd.

Flera myndigheter ska ha gripit in för att på olika sätt tysta protesterna. Lokala nyhetsmedier har förbjudits att publicera bilder av smogen och tvingats att få sina nyhetsrapporter godkända av Chengdus miljömyndighet. Vissa av stadens skolor ska ha utfärdat förbud både mot att bära munskydd och mot att ställa in luftrenare i klassrummen.

Oron i Chengdu hänger samman med att den allvarliga smogen som lättade något förra året i nordöstra Kina har flyttat västerut i landet, vilket uppmärksammats i studier av bland annat Greenpeace i Kina.

– Det är inte så enkelt som att smogen blåst västerut, utan sydvästra Kina har förbisetts när miljöreglerna skärpts, säger Dong Liansai på Greenpeace i Peking.

Han poängterar att den mycket allvarliga smogen går hand i hand med kol som energikälla. I de östra och nordöstra regionerna kring Shanghai och Peking finns redan politiska mål för minskning av kolanvändningen, men Greenpeace ser en risk att både kolanvändningen och smogen därmed bara flyttar västerut i landet.

– Det behövs nationella riktlinjer för att minska kolförbrukningen, säger Dong Liansai på miljöorganisationen.

Enligt skolmyndigheterna i den västliga storstaden Chengdu är man medveten om problemen, även om man ännu inte har lyckats lösa dem. Skolor hävdar att luftrenare ditställda av föräldrar kan orsaka problem med buller och elsäkerhet, och inga nationella hälsoregler tvingar skolorna att installera filtersystem.

Ru Gang berättar att många familjer som har möjlighet låtit barnen lämna staden på grund av föroreningarna, men själv känner han sig maktlös medan hans femåring hostar.

– De som arbetar för lokala myndigheter är också offer, det finns inte mycket man kan göra i de lägre hierarkierna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".