Barbaros Laylani, under den aktuella en manifestationen i Stockholm
Barbaros Laylani, under den aktuella en manifestationen i Stockholm. Foto: Skämrdump från Youtube

Leylani fälls för hets mot folkgrupp

Armeniska riksförbundet tycker att domen är för mild
1:11 min

Tidigare vice ordföranden för Turkiska riksförbundet, Barbaros Leylani, fälldes i dag för hets mot folkgrupp för uttalanden han har gjort mot armenier.

Stockholms tingsrätt dömer Leylani till villkorlig dom och 40 dagsböter. 

En alldeles för mild dom, anser Arshak Gavafian, ordförande för Armeniska Riksförbundet.

– Det är väldigt milt, och en felbedömning av själva brottet.

Det var under ett tal vid en manifestation på Sergels Torg i Stockholm i april som Barbaros Leylani gjorde sina hotfulla uttalanden. Bland annat utropade han "Död åt de armeniska hundarna". Efter att en inspelning av talet började spridas tvingades Leylani avgå som vice ordförande för Turkiska Riksförbundet.

Åklagaren yrkade under rättegången på att Leylani skulle dömas för grovt brott. Men eftersom Stockholms tingrätt anser att talet inte fick så stor spridning och att det kan ha tillkommit spontant, döms Leylani för brott av normalgraden.

Försvarsadvokt Ismo Salmi yrkade på friande dom. Han menade att Leylanis uttalanden syftade på de, som han säger, "armeniska terrorister" som krigar mot Azerbajdjan, inte på armenierna som folkgrupp. Men han är ändå delvis nöjd med domen.

– Jag är nöjd så tillvida att han dömdes för brott av normalgraden och fick ett tämligen lindrigt straff. Men jag är missnöjd på så sätt att han inte frikändes helt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".