Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart med ersättning för id-kontroller

Uppdaterat onsdag 14 december 2016 kl 16.07
Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 12.57
Skånetrafiken: Vi tycker inte att skattebetalarna i Skåne ska finansiera
(1:26 min)
Bilden visar vakter som kontrollerar passagerares legitimation, på tågperrongen på Kastrups station. En kvinna springer till tåget. Foto: Emil Langvad/TT.
Foto: Emil Langvad/TT.

Nu kan transportbolagen söka ersättning från staten för sina kostnader för id-kontrollerna av resenärer från Danmark.

Enligt det beslut som regeringen fattade i dag kan bolagen få ersättning för kostnader de haft sedan id-kontrollerna infördes den 4 januari. Kontrollerna görs på alla som reser med tåg, buss eller färja från Danmark till Sverige.

– Jag tycker att det är positivt att regeringen nu har beslutat att genomföra den förordning man har talat om, säger Henrik Rörbäck, vd för rederiet HH-ferries som har trafik mellan Helsingör och Helsingborg.

HH-ferries räknar med att id-kontrollerna kostar dem mellan två och tre miljoner kronor i månaden. Men det är bara för direkta kostnader, till exempel för vakter, som transportbolagen enligt regeringens beslut i dag har rätt att få ersättning. Förlorade biljettintäkter ersätts inte.

– Framförallt gör vi bedömningen att det skulle kunna vara ett problem i förhållande till EU:s statsstödsregler. Nu har vi kontrollerat det med EU-kommissionen och fått ett underhandsbesked om att den här modellen av ersättning inte riskerar att klassas som statsstöd, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Skånetrafiken, som tillsammans med danska DSB kör Öresundstågen, räknar med att förlora 100 miljoner kronor i år på id-kontrollerna. Av det är 60 miljoner förlorade biljettintäkter. När kontrollerna har ökat restiden och trängseln på tågen väljer alltfler pendlare att ta bilen över Öresundsbron. För privatbilister gäller inga id-kontroller, endast polisens gränskontroll som i allmänhet går fort på bron.

I år räknar Skånetrafiken med att tappa omkring 20 procent av sina passagerare. Den förlusten får nu Region Skåne stå för.

– Vi tycker inte att det är pendlarna eller skattebetalarna i Skåne som ska finansiera ett nationellt beslut som Sveriges riksdag har tagit, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Han är också orolig för att de 139 miljoner som regeringen har avsatt för att ersätta transportbolagen inte kommer att räcka. Bara Skånetrafikens och DSB:s gemensamma kostnader för vakterna på Kastrup ligger på 90 miljoner. Beloppet på 139 miljoner ska enligt regeringens beräkningar räcka för ersättningskrav för kostnader fram till den 3 november i år. Om beloppet inte räcker blir det istället mindre till alla som söker ersättning.

– Då blir det i så fall en avräkning av ersättning där man fördelar det lika mellan alla operatörer som har godkända kostnader, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Id-kontrollerna gäller nu fram till den 4 februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".