Nytt fenomen på algdrabbade stränder

Svalare och blåsigare väder i Östersjön talar nu för att problemet med giftalger är på väg att minska. Samtidigt har kustbevakningen upptäckt ett nytt fenomen de aldrig sett tidigare.

Per-Erik Söderstrand befinner sig på en av kustbevakningens båtar längs Sörmlandskusten.

– Jag har varit med i trettio år och visst har vi sett alger, men den här förekomsten som vi sett i år kan ingen av oss erinra sig om att vi sett förut.

Du beskriver det som mjölk?

– Ja, det vita är mjölk, säger Per-Erik Söderstrand.

Där algblomningen i Östersjön i sommar varit som värst har havet varit som en tjock stinkande gul ärtsoppa.

Fortfarande är halterna av blågröna alger höga i stora delar av Östersjön.

Algblomningen kommer att avta
Gunnar Aneer, marinbiolog på länsstyrelsen i Stockholm där man följer utvecklingen för hela Östersjön, spår dock att problemen nu kommer att minska.

– Den kraftiga vinden och det här ändrade väderläget som har kommit kan göra att det blir bättre inne vid kusterna, men det kan samtidigt komma att hänga kvar ett tag.

– Det är ju väldiga mängder alger som flyter omkring i vattnet och har samlats vid stränderna så det kan nog ta flera dagar innan det blandas ner i vattenmassorna och försvinner, säger Gunnar Aneer.

Nytt fenomen upptäckt
Samtidigt har kustbevakningen upptäckt ett helt nytt fenomen längs de stränder som drabbats av algblomningen. 

– Precis inne vid strandskvalpet ser det ut som om man skulle ha tappat mjölk i sjön. Det är en vit yta, precis som mjölk, och sen kommer algförekomsten utanför det. Så det är kanske en meter som det är den här vita färgen.

– Sedan kommer det mer eller mindre alger utanför det här, säger Per-Erik Söderstrand som befinner sig ombord på en av kustbevakningens patrullbåtar utanför Oxelösund.

Misstänker alger som bryts ned
Marinbiolog Gunnar Aneer har heller aldrig hört talas om fenomenet, men han misstänker att det kan vara alger som bryts ned.

– Eftersom vi i år haft väldigt stora mängder som kommit in, kan det vara något som uppträder när vi har stora mängder. Det vore intressant att få in prover från det för att se vad det rör sig om, eftersom det verkar vara något som man inte sett tidigare.

Ska samma rekommendationer gälla som för all algblomning?

– Ja, för de eventuella gifter som kan finnas med algerna, de kan finnas kvar ändå, de är inte så snabbt nedbrytbara, säger marinbiolog Gunnar Aneer.

Jonas Alsgren
jonas.alsgren@sr.se