De åtalade männen poserar med vapen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
De två män som i november 2015 åtalades för terroristbrott utförda i Syrien, kommer från Göteborgstrakten. Foto: ur Polisens förundersökning

IS-propaganda utmanar svenska kommuner

"Vi måste stärka dem som är utsatta för propagandamaterial"
2:23 min

Det stora propagandaflödet från IS innebär stora utmaningar för kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism. Göteborg är det område i Sverige där flest rest för att ansluta sig till IS.

För samordnarna mot våldsbejakande extremism har det varit prioriterat med utbildningar för tjänstemän, politiker och unga om hur man ska möta propagandan från IS.

– För vår del är det viktigt att kunna stärka den målgrupp som specifikt är utsatt för propagandamaterial - att kunna stärka självkänsla, känslan av tillhörighet, kompetens och att vara en del av samhället, säger Haisam A-Rahman som är en av samordnarna.

– Det är just de här komponenterna man spelar på när det handlar om propaganda.

Haisam A-Rahman visar ett exempel på hur en propagandafilm från IS kan se ut. En övertygande röst berättar om kalifatet och IS framgångar till skickligt ihopklippta bilder understödda med siffror.

– Och någonstans där når man den mest sårbara individen och det finns ingen bild på vem den sårbara individen är, berättar Haisam A-Rahman.

– Det handlar så mycket om hur man uppfattar sig själv och hur man mår individuellt. Det finns så många olika faktorer som kan vara en push- eller pull-faktor.

Göteborg och Angered är det område i Sverige som flest har rest ifrån för att ansluta sig till IS. Men sedan förra året har resandet stannat av.

Göteborg var först i landet med att inrätta två samordnare mot våldsbejakande extremism och sen starten har omkring 6000 tjänstemän, politiker och unga utbildats om våldsbejakande extremism och hur man ska möta propagandan från IS.

För samordnarna är omvärldsbevakningen viktig och även i Göteborg har man noterat en förändring i propagandan från IS. Uppmaningen att resa för att ansluta sig till kalifatet har upphört och handlar nu mer om att agera i kampen på hemmaplan, säger Haisam A-Rahman:

– Vad är det för motstånd vi kan göra? Det kan vara att stärka våra värdegrunder, arbetet mot intolerans - att se till hur ungdomar kan uppleva sig själva och vara mer betydelsefulla, säger Haisam A-Rahman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".