Lars-O-Grönstedt
Arkivbild. Lars O Grönstedt, Nord Streams rådgivare. Foto: JACK MIKRUT/TT

Nord Stream: Vi har inte fått veta någonting

Rådgivaren förvånad över regeringens besked
1:57 min

Nu svarar Nord Stream 2-projektet på regeringens besked igår att uthyrning av hamnar till det ryska gasledningsprojektet är negativt för svenskt försvar.

Inga beslut är ännu fattade i Karlshamn och Gotland, men Nord Streams rådgivare i Sverige Lars O Grönstedt är förvånad över regeringens besked:

– Jag reagerar med viss förvåning naturligtvis, i all synnerhet som det har varit väldigt svårt att få reda på bakgrunden till beskedet. säger han.

Vad har ni fått veta?

– Vi har inte fått veta någonting. Vi har sökt kontakt, inte bara nu, utan sedan länge tillbaka med både försvarsledningen och försvarsdepartementet, men inte fått någon som faktiskt vill lyssna på oss så vi kan framställa den oro som vi känner och som kan lugna den.

Vad betyder det då för er om det skulle bli ett nej för er både i Slite och i Karlshamn?

– Skulle det bli det så kommer ju det ganska plötsligt. Men vad vi behöver i grunden är depåhamnar i Östersjön och får vi inte utnyttja svenska depåhamnar så är grundinställningen att vi kommer utnyttja de vi har i Tyskland och Finland.

Regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist förklarade efter mötet igår kväll med ledande politiker från Karlshamn och Gotland att det är negativt för svenska försvaret om det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 får hyra hamnarna.

Gasledningsprojektet kommer att genomföras även om svenska hamnar inte får användas. Men Nord Stream 2 har ännu ingen klar plan för hur det ska gå till. Vi hoppas fortfarande att det ska kunna gå att använda dom svenska hamnarna säger Lars O Grönstedt.

Nord Stream 2 kommer inte att ha någon rysk personal säger Lars O Grönstedt. Det är t.ex. ett antal lokal-anställda chaufförer och hamnarbetare och arbetet organiseras av ett holländskt företag säger han.

Sverige och Ryssland har mycket handelsutbyte och affärskontakter på andra områden och frågan är hur dom påverkas av regeringens besked.

– Det är svårt att säga, men observera att Karlshamn har ju veckovis med anlöp av ryska fartyg med olja, med gas, med virkestransporter. Så varför rörtransporter som bedrivs av ett holländskt företag skulle vara en fara för rikets säkerhet, medan ryska båtar som regelbundet anlöper inte är det, det har jag svårt att förstå, säger Lars O Grönstedt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".