Michel Temer drar i slipsen och ser bekymrad ut
Brasiliens president Michel Temer. Foto: Evaristo Sa/TT

Demonstrationer mot besparingar i Brasilien

Kongressen godkänner nytt budgettak
1:26 min

I Brasilien hölls på tisdagen stora demonstrationer över hela landet.

Demonstrationerna hölls i samband med att kongressen godkände det nya utgiftstak som väntas leda till kraftiga besparingar i sjukvård, skola och andra offentliga verksamheter.

Samtidigt kommer korruptionsanklagelser mot Brasiliens president Michel Temer.

"Ut med Temer"
demonstrant

– Ut med Temer, skrek demonstranterna på São Paulos paradgata Avenida Paulista, när det stod klart att den brasilianska kongressen godkänt det nya budgettaket som i praktiken innebär att staten tvingas frysa sina utgifter i 20 år framöver – de får inte öka mer än inflationen.

Enligt president Michel Temer är besparingspaketet nödvändigt för att få rätsida på Brasiliens krisande ekonomi, men enligt motståndarna kommer nedskärningarna drabba de allra fattigaste och leda till kraftiga försämringar av skola, vård och andra offentliga verksamheter.

På tisdagen hölls demonstrationer i städer över hela Brasilien, i några fall slutade de med våldsamma kravaller.

President Michel Temer, som kom till makten när Brasiliens folkvalda president Dilma Rousseff avsattes i en riksrättegång tidigare i år, genomgår nu sin hittills värsta kris. Hans popularitetssiffror är rekordlåga och nästan två tredjedelar av brasilianarna säger att de vill ha nyval.

I dagarna har det också framkommit vittnesmål om att Temer kan vara inblandad i den stora korruptionshärva där politiker tagit emot mutor från brasilianska byggföretag. Chefen för Latinamerikas största byggbolag, brasilianska Odebrecht, hävdar att hans företag gett motsvarande 30 miljoner kronor till Brasiliens nuvarande president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".